In English

Penley Phoenix – nyhet från Australiens mest nytänkande vinsystrar

Den 1 september lanserades en ny kvalitetsbox i Systembolagets fasta sortiment: Penley Phoenix Cabernet Sauvignon 2020 från Coonawarra i Australien. Penley Estate drivs av vinsystrarna Tolley och utmärks av nytänk och nyfikenhet. Vinmakare Kate Goodman utsågs till årets kvinnliga vinmakare år 2018 och har här gjort ett smakrikt och druvtypiskt vin med varma, mörkbäriga toner och örtig elegans.

Alk.halt: 14,5% vol. | Art.nr: 2608 | Volym: 2250 ml | Pris 259 kr

Klicka här för att beställa

Penley Estate ligger i Coonawarra och ägs och drivs av Eng och Beck Tolley. De är två systrar som minst sagt har rötterna i vinvärlden; mammas efternamn stavas Penfolds och pappas Tolley. De två familjerna gjort vin sedan mitten av 1800-talet och utmärks av stolt tradition och kunskap. Trots, eller kanske snarare tack vare detta, utmärks Penleysystrarnas arbete av ett ständigt utmanande nytänk. Deras viner påminner om Eng och Beck: energiska, pigga och alltid nyfikna. För detta har de minst sagt blivit både uppmärksammade och prisade. Deras vinmakare Kate Goodman utsågs exempelvis till årets kvinnliga vinmakare år 2018. Penleys ambition är att bli ekologiskt och biodynamiskt certiferade.

Penley Phoenix Cabernet Sauvignon 2020 har en underbart fruktig och generös druvtypictet. Vinet är fullpackat med cabernet sauvignondruvans signaturtoner av svarta vinbär, ceder, plommon, choklad, peppar, färska örter, kaffe och en välbalanserad ekfatskaraktär. Det här vinet är ett utmärkt val till höstens lite mer smakrika kötträtter.

Vinet är gjort på 100 procent cabernet sauvignon från Coonawarra. Kvaliteten på frukten var väldigt bra år 2020, men avkastningen blev generellt lägre än normalt. Druvorna transporteras snabbt till ståltankar på vineriet. Efter noggrann selektering av druvor skedde kallmacerering vid cirka 10 grader, under tre till fyra dagar. Därefter höjdes temperaturen succesivt och vinet fick jäsa vid 26-28 grader i 14 dagar. Vinet lagrades i 12 månader på franska ekfat, därefter fick det vila på ståltank i minst sex månader. Vinet är tillverkat helt utan animaliska produkter och är certifierat som veganvänligt.

Våra viner från Peneley Estate på Systembolaget