In English

Ogiers klassiker från Rhône i ny kostym

Ogiers röda och vita vin Lirac Les Chenaies och Héritages Côtes du Rhône Blanc får nya utseenden med ny etikett i samband med årgångsbytet. Förutom de tjusiga etiketterna är allt annat sig likt: samma pris, samma artikelnummer och samma goda viner.

Den klassiska egendomen Ogiers röda och vita vin Lirac Les Chenaies och Héritages Côtes du Rhône Blanc är två ursprungstypiska trotjänare. Båda utmärks av örtig elegans och den matvänliga och charmiga fruktighet som har gjort södra Rhône-dalen till en av svenska vinkonsumenters favoritursprung. Det är med andra ord två ovanligt lämpliga viner att ha hemma för oväntat och väntat besök.

De nya flaskorna rullar nu ut till Systembolagets hyllor. Etiketternas ”I” är en hyllning till den ikoniska Rhône-floden, som spelar en central roll i områdets vinodling.

Ogier Lirac Les Chenaies

Vinet är gjort på 60 procent grenache, 25 procent syrah, 10 procent mourvèdre, 5 procent cinsault. Det vinifieras i ståltank och lagras sedan i nio månader på franska ekfat.

Lirac Les Chenaies är ursprungstypiskt rödvin med smakrik, kryddig och fruktig karaktär och toner av björnbär, plommon, moreller, sötlakrits, kryddor och örter. Vinet är fylligt med eleganta tanniner och en lång, nyanserad eftersmak. Passar perfekt till fläskkarré med rosmarin, smakrik husmanskost, gräddig potatisgratäng, vegetarisk lasagne och de flesta svampanrättningar.

Art.nr: 2214 | Pris 119 kr | Alk.halt: 14,5% vol. | Volym: 750 ml

Klicka här för att beställa


Ogier Héritages Côtes du Rhône Blanc 2020 (EKO)

Vinet är gjort på 30 procent grenache blanc, 20 procent clairette, 20 procent bourboulenc, 10 procent roussanne, 10 procent marsanne och 10 procent viognier. Det vinifieras i ståltank för att bevara druvornas aromatiska fruktighet.

Héritages Côtes du Rhône Blanc görs på ekologiska druvor och är torrt, smakrikt och fylligt vitvin. Det har en aptitretande friskhet och generös fruktighet som är karaktäristisk för södra Rhône. Doften bjuder på toner av vita persikor, äpple, päron, citron, akaciahonung, örter och vitpeppar. Vinet gör sig utmärkt till fisksoppa med saffran eller dragon, kantarelltoast och grillade skaldjur.

Art.nr: 2214 | Pris 119 kr | Alk.halt: 14,5% vol. | Volym: 750 ml

Ogier

Egendomen Ogier grundades år 1859 i hjärtat av Châteauneuf-du-Pape. Ogier är både vinproducent och vinhandlare och räknas till de stora aktörerna i området. Vinhuset leds av Jean-Pierre Durand, vars familj varit vinodlare sedan år 1615. Edouard Guérinär är ansvarig för vingård och vineri.  

Inom den berömda appellationen Châteauneuf-du-Pape finns fyra olika jordmåner: karga och kalkstensrika jordar i norr och de berömda runda stenarna ”galets roulets” i den södra och varmare delen. Ogier har blivit kända för att lyfta fram alla dessa olikaterroirförutsättningar i sina viner. År 2000 förvärvade Ogier den ikoniska egendomen av LeClos de l’Oratoire des Papes, som producerar båda röda och vita Châteauneuf-du-Pape-viner. Ogier äger även Domaine Notre Dame de Cousignac vars vingårdar är helt ekologiskt certifierade. 

Våra viner från Ogier