In English

Nyhet! – San Marzano Naca Primitivo Organic 2019, Nu äntligen som Bag in Box

Den populära Naca Primitivo Organic finns nu äntligen som Bag in box, en nyhet i Systembolagets beställningssortiment. Naca Primitivo Organic 2019, Puglia IGP kommer från den mytomspunna regionen Apulien, i Italiens klack. Vinet är gjort på 100% ekologiskt odlade primitivo-druvor.

Alk.halt: 13,5% vol. | Art.nr: 72955 | Volym: 3000 ml | Pris 259 kr

Klicka här för att beställa

Naca är ett ord som kommer från grekiskan och används fortfarande i den sydligaste puglianska dialekten. Det översätts till vagga, ursprungligen den svängande vaggan. Men också gungan av vår barndom. Det är ett ord som förmedlar en lugnande känsla av värme och välkomnande.

Passande nog så benämns soliga Apulien som Italiens vagga. Produktionsområdet ligger inte långt från den joniska kusten, där vinstockarna har levt i årtionden omgivna av de sanddyner och buskar som utmärker Medelhavets “Maquis”. Havsbrisen blåser kontinuerligt genom bladen och håller druvorna torra och säkra från svampsjukdomar.

Detta röda vin uttrycker primitivo-druvans alla fina egenskaper: intensiv mogen röd frukt med en ungdomlig och frisk doft av mogna björnbär och blåbär. Det finns även toner av lite peppar, viol och mörka solvarma hallon. Vinet har mjuka tanniner med ett medelfylligt och långt avslut.

Druvorna skördas i Salentoområdet under de första 10 dagarna i september. Därefter avstjälkas de och pressas för att sedan pumpas vidare till ståltankar där musten får jäsa. Vinet genomgår malolaktisk jäsning och lagras därefter ytterligare några månader på ståltankar innan buteljering.

Naca Primitivo Organic är ett mycket bra allroundvin. Det passar alldeles utmärkt till charktallriken, till pasta med tomatsås, en krämig svamprisotto, grillad kyckling och givetvis till en hemmagjord pizza!

Klicka här för att beställa