In English

Don David Red Blend: en fairtrade-certifierad Nyhet från Argentina

Den 1 mars lanseras fairtrade-certifierade Don David Red Blend tvålitersbox i Systembolagets fasta sortiment. Vinet är en blend på druvorna bonarda, tannat, cabernet sauvignon och malbec. Det här är inget för höjdrädda, druvorna plockas på svindlande 2 000 meters höjd i bergsregionen Salta i norra Argentina.
Alk.halt: 14,5% vol. | Art.nr: 236407 | Volym: 2000 ml | Pris 199 kr

Klicka här för att beställa

Vinet kommer ifrån Calchaqui Valley, som är Argentinas nordligaste vindistrikt och ligger i bergsregionen Salta. Druvorna plockas på svindlande 2 000 meters höjd i Andernas sluttningar. Här får druvorna heta, soldränkta dagar och kyliga nätter, vilket resulterar i en generös fruktkoncentration i kombination med en frisk syra. Bonarda, tannat, cabernet sauvignon och malbec är den ultimata druvblandningen som tillsammans får ge uttryck för regionens karaktäristiska intensitet och fräschör.  Don David Red Blend har fått betyget ”Fynd!” av Dina Viner och ”Prisvärt!” av Allt om Vin.

Druvorna kommer ifrån vingårdarna Cafayate, 1700 meter över havet och Chanãr Punco, 2 000 meter över havet. Efter manuell skörd, avstjälkning och pressning kylmacereras druvorna innan alkoholjäsning med ytterligare skalkontakt i cirka 20 dagar. Vinmakaren Alejandro Pepa använder sig av såväl rostfria ståltankar som gamla cementtankar. Han låter 70 % av vinet lagras på gamla franska ekfat i nio månader innan det blandas med 30 % ofatat vin. 

Vinet har en intensiv doft av mörka bär, viol, örter och fat. Smaken är medelfyllig av mörka bär och örter, med en balanserad ekfatston och markerade tanniner. Den långa eftersmaken drivs av den för ursprunget karaktäristiska friskheten. Passar bäst till grillade rätter av nöt- eller lammkött, men är även utmärkt till pasta med tomatsås, pizza och som rent sällskapsvin. 

Producenten El Esteco var en av pionjärerna i Calchaqui Valley när bröderna David och Salvador Michel grundade vineriet år 1892. Don David är idag en mytomspunnen man som betydde mycket för orten, och har därför gett namn till en serie viner som är en av Argentinas mest kända. Vineriet ingår sedan 2006 i Grupo Peñaflor, och har sedan dess fokuserat på att renodla det unika uttryck som finns i regionen. Som en av de mest betydande arbetsgivarna i Cafayate beslutade de år 2018 att fairtrade-certifiera hela verksamheten, inklusive 500 hektar vingårdar, för att göra den arbetande ortsbefolkningen delaktiga i utvecklingen av denna avlägsna landsände.  

Klicka här för att beställa