In English

Nyhet i begränsad upplaga: Plantation Vintage Peru 2006

Plantation Rum har blivit en av världens mest aktade romproducenter. 27 april är det äntligen dags för ett nytt släpp från deras vintageserie, som bygger på årgångsrom från särskilt intressanta destillerier. Efter nedslag på Jamaica, Barbados och Fijiöarna är det nu dags att upptäcka ett avlägset hörn på världens romkarta: Peru. Plantation Vintage Peru 2006 lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment. Endast 426 flaskor släpps.

Alk.halt: 47,9% vol. | Art.nr: 40939 | Volym: 750 ml | Pris 799 kr

Klicka här för att beställa

Plantation Vintage Peru 2006 är ett samarbete mellan två master blenders, Alexandre Gabriel från Plantation Rum och Jorge Luis Rodriguez Parajes från peruanska Cartavio. I snart 30 år har Alexander Gabriel rest jorden runt på jakt efter de mest intressanta romdestillerierna. Hans närmast okuvliga passion för kvalitet och smaker har resulterat i en lång rad gränsöverskridande samarbeten. I Peru kom han i kontakt med Jorge Luis och de sensationella fat som destilleriet Cartavio ruvade på.

Plantation Vintage Peru 2006 är en 14-årig rom som gjorts i mycket begränsad utgåva, endast 21 fat ingick i batchen. Sverige får 426 flaskor. Det är med andra ord ett unikt smakprov på Andernas magi.

Sockerrören har odlats i Chicama Valley, nära den ecuadorianska gränsen. Där skapar det nyckfulla väderfenomenet El Niño en terroir som kan vara både förödande och fantastisk. Plantation Vintage Peru 2006 har blandats av kolonn- och potstilldestillerad rom som lagrats på bourbonfat i temperaturkontrollerade lagerhus hos Cartavio i norra Peru. Efter elva år skeppades den sedan över Atlanten till Javrezac i västra Frankrike. Där fick den ytterligare tre års lagring, på franska ekfat.

Doft: Underbara toner av mörk choklad, valnöt, vanilj, citrus, passionsfrukt och delikata inslag av ek.

Smak: Söta, chokladaktiga toner kombinerat med syrlig, exotisk frukt.

Eftersmak: Mycket lång med toner av torkad frukt, kanel och nötter.

Plantations vintageserie har karaktäristiska förpackningar, varje land representeras av en fågelart. Vintage Peru 2006 pryds av en andinsk klippfågel, Perus mytologiska nationalfågel som lever i norra Andernas molnskogar.