In English

Medaljörerna i Vinordic Wine Challenge – Sveriges mest prisvärda viner

Tävlingen Vinordic Wine Challenge går ut på att varje år kora Sveriges mest prisvärda viner inom olika kategorier och prisnivåer. Vi på Spring Wine and Spirits är omåttligt stolta över att hela fem av medaljörerna i årets upplaga kommer från oss.

I tävlingen Vinordic Wine Challenge koras varje år Sveriges mest prisvärda viner. Vinerna tävlar i olika tävlingskategorier och prisklasser. I varje prisklass utses en vinnare som får utmärkelsen ”Gold Trophy”. Även en ”Silver Trophy” och en ”Bronze Trophy” delas ut. Kategorierna är vitt boxvin, vitt vin på flaska, rosévin på box, rosévin på flaska, mousserande rosévin (inkl. champagne), mousserande, champagne, rött boxvin, rött vin på flaska, vitt ekovin, rött ekovin, svenskt vin samt alkoholfria fruktdrycker.

Cabriz Dão 2016 – Guld i kategori Rött Eko 100-129 kr
Guldvinet Cabriz Dão 2016 lanserades på Systembolaget i höstas, men var egentligen ingen nybörjare då det är det mest sålda varumärket från vindistriktet Dão i Portugal. Vinet är gjort på lika delar av de klassiska druvsorterna touriga nacional och aragonez. Rödviner från Dão har gjort sig kända för sin välbalanserade, fruktiga och lätt kryddiga stil, som är tacksam att matcha till mat. Cabriz Dão 2016 är inget undantag och gör sig extra bra till långlagade grytor och nygrillat kött med smakrika tillbehör.

Trapiche Malbec Oak Cask – Guld i kategori Rött 80-89 kr
Guldvinet Trapiche Oak Cask 2019 är ett av de mest självklara valen när de vankas asado: grillfest. Trapiche är en av de ledande producenterna i Argentina och har idag 1500 hektar vinodling med olika druvsorter, även om det är malbec som ligger dem absolut närmast hjärtat. Malbec har ju i det närmaste kommit att bli Argentinas nationaldruva. Chefsvinmakaren Daniel Pi kom till Trapiche år 2002 och hans uttalade mål är att göra världens bästa malbecviner.

Ogier Héritages Côtes du Rhône Blanc 2018 – Silver i kategori Vitt Eko 80-119 kr
Silvervinet Ogier Héritages Côtes du Rhône Blanc 2018 är en klassisk sydfransk blend på druvorna grenache blanc, clairette, bourboulenc, roussanne, marsanne och viognier och utmärks av en finstämnd balans mellan fräschör och krämig fyllighet. Vinhuset Ogier grundades år 1859, i hjärtat av berömda Châteauneuf-du-Pape, och räknas till de stora aktörerna i området. Det här vinet är perfekt följeslagare till husets fisksoppa, lättare charkuterier eller grillad fisk med grönsaker.

Anna de Codorníu Organic- Brons i kategori Mousserande 90-129 kr
Bronsvinet Anna de Codorníu Organic görs på mestadels chardonnay (och lite av de traditionella och svåruttalade druvorna macabeo, xarel-lo och parellada).Codorníu är en av landets ledande cavaproducenter och har drivits som familjeföretag i Katalonien i hundratals år. Vinerna görs enligt den traditionella metoden, inspirerad av champagne. Det här fruktiga exemplet är perfekt som fördrink eller lättare fisk- och skaldjursrätter.

Bronsvinet Cono Sur Pinot Noir Organic 2018 – Brons i kategori Rött Eko 80-89 kr
Bronsvinet Cono Sur Pinot Noir Organic 2018 är gjort av en annan kändisproducent: chilenska Cono Sur. Vinet görs på ekologiska pinot noirdruvor från Colchagua och har blivit en storfavorit för sin flörtiga elegans och för att det är tacksamt att matcha till mat. Smakrik fisk, fågel, charkuterier och ost, buffé; den här medaljören fixar det mesta!