In English
  • Art.nr: 52465
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 119 kr
  • Alk.halt: 12 %

LYV Rosé

LYV rosé har gjort succé med sin friska, bäriga smak och karaktäristiskt skimrande flaska. Flaskans fasetter speglar vingårdens mångfacetterade ursprung i sydfranska Languedoc. LYV finns i Systembolagets fasta sortiment.

LYV rosé har en torr och frisk smak med krispiga toner av citrus, röda vinbär, smultron, rabarber och lavendel. Vinet är perfekt på egen hand eller till skaldjur, fisk eller en fräsch sallad.

LYV rosé har gjort succé med sin friska, bäriga smak och karaktäristiskt skimrande flaska. Den unika flaskan ger det ljusa rosévinet uppenbarelsen av en kristall. De gnistrande fasetterna illustrerar vinet och vingårdens mångfacetterade ursprung i hjärtat av sydfranska Languedoc.

Bakom formgivningen står designstudenten Leslie Dabin, som vann förstapriset i designtävlingen Verallia Design Awards. Tävlingen gick ut på att tolka temat Voyage. Leslie Dabin ville skapa en form som fångade det alla resor, såväl yttre som inre, har gemensamt – nämligen nya perspektiv. Flaskans kristallform leker med ljusets strålar, för att addera en ytterligare dimension när den ställs fram på dukat bord.

LYV är gjort på mestadels grenache, cinsault och syrah. Bakom vinet står den anrika vinfamiljen Maison Jeanjean och ansvarig vinmakare är Iain Munson, som har vinvärldens mest eftertraktade titel Master of Wine. Druvorna skördas nattetid för att bevara druvornas friskhet och syra. De pressades varsamt i en pneumatisk press, endast den frirunna druvmusten användes. Jäsningen skedde i temperaturkontrollerade ståltankar för att bevara vinets fräschör, pigga fruktighet och komplexa aromer.