In English

La Molla Barbera d’Asti DOCG – Nyhet från Piemonte i beställningssortimentet

La Molla

La Molla Barbera d’Asti är ett DOCG klassificerat vin från Piemonte som för tankarna till våren med sina bäriga och härligt fruktiga smaker. La Molla betyder ”våren” på italienska och namnet är en hyllning till Piemontes vackra och bitvis dramatiska landskap – som under våren kläs i prunkande grönska och blomster. Barberadruvan bjuder här på en generös doft och mjuka smaker i en fin struktur som gör sig utmärkt till det italienska köket.

Nr 59453 | 121 kr | 14,5 % vol. | 750 ml | Sockerhalt 0,3 g/100ml

Klicka här för att beställa

Piemonte är en av Italiens viktigaste vinregioner med sina sluttningar och långsträckta åsar. Här odlas druvan barbera, en lokal blå druvsort som ger mörka, bäriga viner med mycket mörk frukt och syra. Barberadruvans rykte och vardagliga charm har spridit sig långt utanför distriktet och är idag en omåttligt populär druva.

La Molla Barbera d’Asti DOCG produceras i Neviglie och druvorna kommer ifrån välskötta vingårdar, nära den lilla staden Asti. Druvorna odlas längre ned på sluttningarna i Piemonte där det är lite varmare klimat vilket ger en något tidigare skörd än vad som är vanligt i regionen. Filosofin bakom vinmakningen är hållbar produktion och i vineriet kombineras tradition med ny teknologi för att noga kunna följa utvecklingen av vinet, från pressning av de selekterade druvorna till slutlig buteljering.

Barberadruvorna skördas under senare delen av september och krossas varsamt för att sedan macerera i några dagar. Musten jäser på temperaturkontrollerade ståltankar och genomgår en malolaktisk jäsning och lagras sedan under 4-6 månader på ekfat. Därefter får vinet vila på ståltank innan det buteljeras.

Resultatet är ett publikt vin som inte kräver lika lång lagring som flera andra kända viner från regionen. La Molla omfattas av Equalitas hållbarhetscertifikat och har dessutom DOCG klassificering, som är den högsta klassen som finns för vin i Italien. Doften är ren och generöst fruktdriven. Den är kryddig och hintar om solmogna varma bär. Den ursprungstypiska smaken av mogna mörka körsbär harmoniserar med en angenäm struktur och viss stramhet och ekkaraktär i avslutet.

Det är ett torrt rött vin i generös och mjuk stil som är färdigt att avnjutas direkt, utan lagring. La Molla är givetvis en perfekt matchning till det italienska köket med tomatbaserade pastarätter, pizza, charkuterier, lagrade ostar, och mustiga grytor.