In English
  • Art.nr: 92700
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 299 kr
  • Alk.halt: 13,5 %

Ingrid Groiss Ried Auf der Henne Riesling

Ingrid Groiss viner utmärks av ett fullständigt fokus på terroir. Nu lanseras Groiss Ried auf der Henne Riesling för första gången i Sverige. Ett lysande exempel på Ingrids minimalistiska vinmakning, med omisskännlig rieslingsyra och komplex karaktär. 480 flaskor av årgång 2022 i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Passar till

Dish icon

Asiatiskt

Dish icon

Fisk

Dish icon

Ost

Dish icon

Skaldjur

Ingrid Groiss Ried auf der Henne Riesling i tillfälligt sortiment

Ingrid Groiss viner utmärks av ett fullständigt fokus på terroir. Arbetet präglas av hållbart jordbruk och i vineriet utövas minsta möjliga intervention.

Ried auf der Henne Riesling är gjord på hundra procent rieslingdruvor. Vinstockarna från den enskilda vingården Auf der Henne är över 30 år-gamla. Jordmånen består av kalk och grus. Första veckan i november skedde noggrann selektering och manuell skörd. Druvorna avstjälkades och skalmacererades tolv timmar innan de pressades försiktigt. Musten jäste på naturlig jäst i ståltankar och det färdiga vinet fick sedan ligga på sin jästfällning i tio månader före buteljering i oktober 2023.

Resultatet är ett komplext och balanserat vin med en omisskännlig rieslingsyra. Som gjort för lättare fisk- och skaldjursrätter, ljust kött och kyckling fetare tillbehör eller asiatiska maträtter med viss hetta. Passsar även bra till friska ostar. Vinet kan lagras i tio år.

Ingrid Groiss har hittills varit någon av en doldis i Sverige men är internationellt hyllad för sina högkvalitativa viner. Hennes Grüner Veltliner Braitenpuechtorff 2021 (som finns i beställningssortimentet) är exempelvis rankad som en av Österrikes tre bästa grüner veltliner och tilldelades 93 poäng på den ansedda Falstaff Grüner Veltlinergalan 2022.
li_berger

Li Berger

Brand manager på Spring Wine & Spirits

  • Doft
  • Ung, stor och komplex doft med aromatiska toner av stenfrukt, färska örter, apelsinblommor och sval mineralitet.
  • Smak
  • Mineraldriven och torr smak med läskande och välbalanserad syra. Komplexa, örtiga och fruktiga toner av gul citronzest och mogna persikor.
  • Avslut
  • Avslutet bjuder på ett uns sälta och fullständig balans.

Weingut Ingrid Groiss

Ingrid Groiss håller till i Österrikes största vindistrikt Weinviertel i Niederösterreich, som bjuder på optimala förutsättningar för riesling och grüner veltliner. Vingårdarna ligger nära staden Breitenwaida, i Österrikes nordöstra hörn nära de tjeckiska och slovakiska gränserna. Ingrid Groiss viner utmärks av ett fullständigt fokus på terroir. Arbetet präglas av hållbart jordbruk och i vineriet utövas minsta möjliga intervention.

Läs mer om Weingut Ingrid Groiss Link icon