In English

Ingrid Groiss – favorit i ny årgång lanseras i TSE

Ingrid Groiss

Den 17 mars lanseras en ny årgång av den österrikiska pärlan Groiss Ried Sauberg Tradition Grüner Veltliner, 2021. Det är en tillfällig exklusiv lansering om 480 buteljer i utvalda Systembolagsbutiker. Vinet är ekologiskt och har en lagringspotential på upp till 10 år. Doftpaletten är finstämd med fruktiga, mineraliga och blommiga aromer. Smakerna är stora, uppfriskande och elektriska med en elegant, torr och rik komplexitet.

Nr 95307 | 249 kr | 480 buteljer |13,5 % vol. | 750 ml | TSE

Klicka här för att beställa

Ingrid Groiss driver vidare familjens stolta vinmakartradition med fokus på terroir och hållbart jordbruk. Vinmakerskan Ingrid Groiss håller till i Österrikes största vindisktrikt Weinviertel i Niederösterreich, som bjuder på optimala förutsättningar för druvan grüner veltliner. Vingårdarna ligger nära staden Breitenwaida, i Österrikes nordöstra hörn nära de tjeckiska och slovakiska gränserna. Ingrid Groiss är omtalad för sina högkvalitativa viner och det är också hon som ligger bakom Grüner Veltliner Braitenpuechtorff 2021 (BS), som är rankad som en av Österrikes tre bästa grüner veltliner, med 93 poäng under Falstaff Grüner Veltliner Galan 2022.

Groiss Ried Sauberg Tradition Grüner Veltliner kommer från Vingården i Sauberg. Där växer stockar som är över 50 år gamla i en jordmån som består av kalkkonglomerat, märgelkalk och grus. Vinet består av 100 % noggrant utvalda grüner veltliner-druvor som skördades manuellt sista veckan i oktober 2021. Druvorna har avstjälkats och skalmacererat i 15 timmar in-nan pressning. Musten har jäst på naturlig jäst i gamla ekfat av österrikiskt ursprung och det slutgiltiga vinet har därefter legat på sin jästfällning i 11 månader före buteljeringen, som skedde i september 2022.

Flaskan pryds av ett vildsvin, vilket symboliserar både vingårdens namn Sauberg som betyder vildsvinens berg på tyska, samt vikten av att ta hand om djurlivet på både vingården och i naturen.

Väl inuti flaskan, möts vi av finstämda fruktiga, mineraliga och blommiga doftaromer av citrus och tropiska frukter samt flinta och honungsros. Smaken är stor och elektrisk med en elegant, torr och rik komplexitet som är både krämig och uppfriskande. Vinet har en djup och mineralig struktur, en läskande syra och en fin fruktighet med inslag av mogen mango. Man anar en hint av ananas, vita persikor, gröna äpplen och krispig citron följt av en pepprig blommighet. Eftersmaken bjuder på en kittlande citrusmineralitet med ett uns sälta.

Passar som uppfriskande apéritif och till eleganta fisk- och skaldjursrätter. Går utmärkt att servera till sole meunière, ostron eller en skaldjursplatå. Även forell, gös, havsabborre samt piggvar serverad med citronklyftor gör sig riktigt bra till detta vin.

Ingrid Groiss