In English

Groiss Ried Sauberg Tradition Grüner Veltliner 2019 – En Österrikisk pärla

Den 23 februari släpper vi 480 flaskor av den ekologiska Groiss Ried Sauberg Tradition Grüner Veltliner 2019 som tillfällig exklusiv lansering i utvalda Systembolagsbutiker. Ingrid Groiss håller på stolt vinmakartradition i Österrikes största vindistrikt.


Alk.halt: 13,5% vol. | Art.nr: 93309 | Volym: 750 ml | Pris 189 kr

Weingut Ingrid Groiss håller till i Österrikes största vindistrikt Weinviertel i Niederösterreich, som bjuder på optimala förutsättningar för druvan grüner veltliner. Vingårdarna ligger nära staden Breitenwaida, i Österrikes nordöstra hörn nära de tjeckiska och slovakiska gränserna. Här driver Ingrid vidare familjens stolta vinmakartradition och gör det med ett fullständigt fokus på terroir och hållbart jordbruk. I vineriet utövas minsta möjliga intervention

Det sker en noggrann selektering av druvorna och manuell skörd under mitten av oktober 2019. Druvorna avstjälkas och skalmacereras 12 timmar innan de pressas försiktigt. Musten jäser på naturlig jäst i 500-liter stora gamla ekfat av österrikiskt ursprung och det slutgiltiga vinet får sedan ligga på sin jästfällning 11 månader före buteljering som skedde i september 2020

Doften är finstämd med aromer av vitpeppar, sten- och citrusfrukter och flinta. Vinet har en stor smak med en elegant, torr och rik komplexitet som är både krämig och uppfriskande. Seriös struktur, läskande syra och fin fruktighet med inslag av saftiga aromatiska Williamspäron, vita persikor, gröna äpplen och krispig citron följt av en pepprig blommighet. Kittlande citrusmineralitet med ett uns sälta i finalen.

Vinstockarna från den enskilda vingården Sauberg är över 50 år gamla. Jordmånen består av kalk konglomerat, märgel kalk och grus.
Vildsvinen på flaskorna symboliserar både vingårdens namn Sauberg (“vildsvinens berg” på tyska) och vikten av att ta hand om djurlivet i vingården och naturen. I Ingrids egna ord: ”allt kommer från jorden och människans ansvar är att vårda den”.

Klicka här för att beställa