In English

Fettercairn 12 Years Old Single Malt – enhörningen bland whisky

Fettercairn

Fettercairn 12 Years finns nu i Systembolagets beställningssortiment. Fettercairns destillering ger en ren och fruktig karaktär utan rökighet. Lagring på amerikanska fat ger kryddiga inslag.

Klicka här för att beställa

Art.nr: 86583 | Pris 501 kr | Volym: 700 ml | Alk.halt: 40% vol.

Det anrika destilleriet Fettercairn hyllar sitt ursprung genom att låta varje flaska prydas av Skottlands nationaldjur – enhörningen. Sedan Sir Alexander Ramsay etablerade destilleriet år 1824 har deras signum varit att fånga det renaste uttrycket av whiskyns karaktär.

Sir Alexander Ramsays var en av de markägare i Highland som kämpade för att få skotsk whiskydestillation licensierad och han var en av de första som ansökte om licens. Sedan dess har Fettercairns whiskymakare ständigt arbetat med att värna sin tradition och utveckla sin teknik för högsta renhet, äkthet och kvalitet. De kan ta åt sig äran för att ha gjort flera avgörande upptäckter i jakten på att tillverka så ren whisky som möjligt. De ligger exempelvis bakom grunden till den kylteknik som gör att enbart de lättaste ångorna kan stiga upp, vilket fortfarande är unikt i skotsk whiskytillverkning. 

Destilleriet är beläget i hjärtat av skotska Highlands, ett landskap som i det närmaste är som gjort för whiskytillverkning. Fettercairn ligger i byn med samma namn, precis vid bergsfoten av mäktiga och mytomspunna Cairngorms. Destilleriet kan därför använda det kristallklara bergsvattnet både som ingrediens och för att kyla kopparpannorna under destillering.  

Fettercairn 12 Years är ett strålande exempel på destilleriets rena, komplexa, fruktiga och uppfriskande husstil. Whiskyn lagras lika många år som namnet antyder i gamla bourbonfat av amerikansk ek. Det ger en nyanserad karaktär med kryddiga undertoner. Doften bjuder på toner av päron, stenfrukt och vanilj. Smaken är komplex och uppfriskande med inslag av mogen nektarin, sultanrussin, päron, kola, ljusrostat kaffe, kryddnejlika, vanilj och ingefära. Eftersmaken är välbalanserad och lång. Servera som avec, precis som den är.