In English

Fettercairn 12 YO – Highland single malt whisky lagrad 12 år i amerikanska ex-bourbonfat

Nu finns Fettercairn 12 YO tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment. Denna Highland Single Malt Whisky börjar sin resa i använda amerikanska bourbonfat, där den lagras i 12 år. Det ger whiskyn de uppfriskande tonerna av tropisk frukt och subtila kryddor.

Alk.halt: 40% vol. | Art.nr: 86583 | Volym: 700 ml | Pris 499 kr

Klicka här för att beställa

Fettercairn 12 YO lagras – som namnet avslöjar – 12 år i amerikansk vit ek ex-bourbonfat. Faten provas regelbundet för att avgöra när det är redo att buteljeras.

Denna Highland single malt whisky bjuder på spännande dofter av vanilj och päron med subtila kryddor i bakgrunden.

I smakpaletten samsas uppfriskande toner av nektarin och tropisk frukt. De får sällskap av en spännande kombination av rostat kaffe som möter kryddnejlika och ingefära. Dessa toner ger en lång och minnesvärd finish.

Grundaren av Fettercairn, Sir Alexander Ramsay, var en av markägarna i Highland, i nordöstra Skottland, som kämpade för att licensiera skotsk whiskydestillation. År 1824 var han en av de första som ansökte om licens och destilleriet Fettercairn öppnades i byn med samma namn.

I mitten av 1950-talet började whiskymakarna på Fettercairn att experimentera. De sökte olika sätt att skapa ett renare uttryck för sin sprit. En av upptäckterna var att hälla vatten på sina stills. Detta förfarande kylde kopparn och ökade kondensen inuti, så att endast de lättaste ångorna kunde stiga för uppsamling. De formade ett kopparrör runt toppen av sina stills för att ständigt kyla det med vatten – kylringen var född. Denna geniala och praktiska lösning är fortfarande unik i skotsk whiskytillverkning till denna dag.