In English
Exire Box 1
  • Art.nr: 5851608
  • Volym: 3000 ml
  • Pris: 289 kr
  • Alk.halt: 14 %

Exire Negroamaro Primitivo på box

Nu även på box! Exire är en elegant uppenbarelse från italienska Apulien. Med sina mjukt inlindade tanniner, mörka fruktighet och välavvägda ekfatskaraktär är vinet en utmärkt följeslagare till det italienska köket. Exire på box finns tillgängligt i Systembolagets beställningssortiment.

Passar till

Dish icon

Fläsk

Dish icon

Lamm

Dish icon

Nöt

Dish icon

Ost

Exire Negroamaro Primitivo – elegant box från apulien

Exire negroamaro primitivo på flaska har med sin eleganta framtoning blivit uppskattad av både kritiker och konsumenter. Nu lanseras även vinet i en lika smakfullt designad bag in box. Det är därför samma eleganta smakupplevelse!

Vinet är gjort på negroamaro- och primitivodruvor från Apulien i södra Italien. Apulien utgör klacken av landets stövelformade karta och regionens smakrika, charmiga och matvänliga viner har på senare år blivit alltmer framträdande på den internationella vinarenan. En rad spännande druvsorter har sitt ursprung härifrån och två av de mest framstående är just negroamaro och primitivo.  

Exire bjuder på mjukt inlindade tanniner, mörk björnbärsfrukt och välavvägd ekfatskaraktär som gör det till en utmärkt följeslagare till åtskilliga rätter, allra helst från det italienska köket. Exire passar exempelvis till smakrika anrättningar som salsicciapasta, grillat lamm -, fläsk- och nötkött samt till klassiker som pasta bolognese, ossobuco, krämig risotto med parmesan, mustig melanzane alla Parmigiana eller vällagrade hårdostar. Vinets mjuka tanniner gör det även tacksamt till vårens bufféer eller som sällskapsdryck på egen hand. Den nya förpackningsvarianten bag in box lämpar sig extra bra för större sällskap. 

Primitivodruvorna plockades i slutet av augusti för att bevara sin fräschör. Negroamarodruvorna skördades först i slutet av september, då de uppnått sin optimala mognad. Efter skörden avstjälkades druvorna och genomgick sedan pressning. Must och skal överfördes sedan till temperaturkontrollerade ståltankar, där de fick jäsa tillsammans. Just denna maceration, där musten interagerar med skalen, hjälper till att dra ut färg, tanniner och de komplexa smaker som kännetecknar Exire.

Negroamaro bidrar med sin fylliga och rika karaktär, medan primitivo adderar en uppfriskande syra och mörka frukttoner. Denna sammansättning ger vinerna en komplex och balanserad smakprofil. Vi kallar detta The Elegance of Wine!
asa_rosvall

Åsa Rosvall

Senior Brand Manager på Spring Wine & Spirits

  • Doft
  • Generös doft med angenäm mörk, bärfruktig och lite floral ton.
  • Smak
  • Medelfyllig och elegant smak med viss fatkaraktär, mjuka tanniner och mörk björnbärsfrukt.
  • Avslut
  • Mörkfruktigt och välbalanserat med mjuka tanniner.