In English

El Esteco Old Vines Criolla 2019 – hantverksvin av bortglömd druva

Den 7 april lanseras  El Esteco Old Vines Criolla 2019 i Systembolagets tillfälliga sortiment. Ett ovanligt roligt hantverksvin på den nästintill bortglömda druvan criolla grande. Dessutom på vinrankor som är mer än 60 år gamla. Vinet har fått jäsa naturligt på cementtank och buteljerades ofiltrerat. Resultatet är ett rödvin som är så elegant och lätt att Argentinas vininstitut INV envisas med att klassificera det som rosé.

Alk.halt: 14% vol. | Art.nr: 93265 | Volym: 750 ml | Pris 199 kr

Klicka här för att beställa

Druvsorten criolla grande planterades av de spanska kolonisatörerna på 1500-talet, men har fört en tynande tillvaro och blivit nästintill bortglömd i skuggan av internationella succéer som malbec. När vinmakaren Alejandro Pepa fick syn på de gamla, manshöga vinstockarna i vingården Las Mercedes kunde han dock inte motstå frestelsen att göra vin på druvorna. Resultatet är ett fantastiskt lätt rödvin, så lätt att Argentinas vininstitut INV envisas med att klassificera det som rosé. Vad det än kategoriseras som är det i alla fall ett fantastiskt uttryck av en druva och stil som är minst sagt unik idag.

Druvorna till El Esteco Old Vines Criolla 2019 skördades tidigt på morgonen. De avstjälkades och lades sedan hela i äggformade cementtankar som rymmer 3000 liter. Jäsningen satte igång när druvskalen började spricka. Efter cirka en vecka separerades musten från skalen och jäsningen fick fortsätta tills sockret jäst ut. Vinet buteljerades sedan ofiltrerat och lagrades slutligen på flaskan i åtta månader. Resultatet är ren och ofiltrerad vinglädje.

Vinrankorna registrerades år 1958, men ortsbor i Cafayate vittnar om att de är mycket äldre än så. Oavsett ålder på stockarna så är det här hantverksvinet en fantastisk hyllning till en urgammal vinstil.

Bodega El Esteco ligger i provinsen Salta i norra Argentina och producerar premiumviner med ursprung och stor karaktär. De franska bröderna David och Salvador Michel flyttade till Argentina och Calchaqui Valley där de startade vingården år 1892. De blev snabbt banbrytande i konsten att göra vin på argentinsk mark. Sedan år 2006 ägs El Esteco av Peñaflor, som sedan dess har jobbat för att höja kvaliteten ytterligare med ännu lägre skördeuttag och mer fokus på terroir.