In English

El Coto Crianza 2016 – Kryddig och smakrik med fatkaraktär och toner av vanilj och kakao

Bodegas El Coto bildades så sent som 1970 i Rioja, Spaniens mest berömda vinområde som blivit känt för sina kvalitetsviner på den blåa druvan tempranillo. El Cotos första viner kom ut på marknaden 1975 och blev snabbt populära för sin matvänliga stil. 50 år senare är de inte bara ett av de största spanska vinhusen, utan även ett av de modernaste. El Coto crianza 2016 är gjort på 100 % tempranillo från regionerna Alta och Alavesa.

Alk.halt: 13,5% vol. | Art.nr: 12670 | Volym: 750 ml | Pris 95 kr

Klicka här för att beställa

Det är ungefär 40 år sedan riojavågen kom till Sverige och den är fortfarande stark. Orsaken till framgången är kanske framför allt den mjuka, tillgängliga stilen samt att vinerna ofta är färdiglagrade när de släpps ut på marknaden. Konsumenten kan därmed vara säker på att få ett drickfärdigt och matvänligt vin när de väljer ett riojavin. Sedan lanseringen 1996 har El Coto Crianza varit en självklar favorit i många svenska hem.

Bodegans filosofi var tydlig redan från början, respekten för den klassiska Rioja-stilen: röda mustiga, kryddiga och ekfatslagrade viner med spännande toner av körsbär, kakao och vanilj.

Till skillnad från lagstiftningen i andra vinländer lägger den spanska stor vikt vid hur länge vinet har lagrats innan det släpps till försäljning. Tanken är att kunden inte ska behöva lagra vinet själv utan att det är drickfärdigt när det släpps på marknaden. För kategorin Crianza ska vinet lagras i minst 24 månader, varav minst 6 månader i ekfat. Här hittar vi vår El Coto Crianza 2016. För Reserva-viner gäller att de lagrats i minst 36 månader, varav minst 12 månader i ekfat och för Gran Reserva krävs minst 60 månaders lagring, varav minst 18 månader i ekfat. Här hittar vi vår Coto de Imaz. Det görs även vita viner i Rioja, som vår fina El Coto Blanco med den spännande blenden av de vita druvorna viura, sauvignon blanc och verdejo.

El Coto Crianza 2016 är ett perfekt exempel på Bodegans filosofi, ett modernt vin med respekt för de gamla traditionerna. Smaken är mjuk och komplex med inslag av röda och mörka bär, kakao och vanilj. Den behagliga ekfatstonen är välutvecklad och balanserad. En självklar kompanjon till de flesta kötträtter, som robusta grytor, grillad kyckling, lammstek, charkuterier, entrecôte och även till välkryddade, inte alltför heta wokrätter.

Rioja, uppkallad efter floden Oja, ligger i norra Spanien och tillhör den högsta spanska kvalitetsklassen DOCa – Denominación de Origen Calificada. Druvorna till El Cotos viner kommer från egna odlingar om 500 hektar samt från långtidskontrakterade odlare. Sedan några år tillbaka äger de även det toppmoderna vineriet Carbonera, som är den högst belägna vingården i Rioja på hela 750-930 meter över havet.

Klicka här för att beställa