In English

EL Coto Blanco 2019 – Torr, frisk och fruktig med inslag av honungsmelon och citrus

Bodegas El Coto bildades så sent som 1970 i Rioja, Spaniens mest berömda vinområde. 50 år senare är de inte bara ett av de största spanska vinhusen, utan även ett av de modernaste. El Coto Blanco är gjort på 93% viura, 3,5% sauvignon blanc och 3,5% verdejo. Druvorna skördas på natten när det är svalare för att behålla aromen. Jäsningen äger rum på temperaturkontrollerade tankar och lagras därefter svalt på tank tills vinet buteljeras.

Alk.halt: 12,5% vol. | Art.nr: 2780 | Volym: 750 ml | Pris 79 kr

Klicka här för att beställa

Det är ungefär 40 år sedan riojavågen kom till Sverige och den är fortfarande stark. Orsaken till framgången är kanske framför allt den mjuka, tillgängliga stilen samt att vinerna ofta är färdiglagrade när de släpps ut på marknaden. Konsumenten kan därmed vara säker på att få ett drickfärdigt och matvänligt vin när de väljer ett riojavin.

Det görs även vita viner i Rioja, som vår fina El Coto Blanco med den spännande blenden av de vita druvorna viura, sauvignon blanc och verdejo. Druvorna till El Coto Blanco skördas på natten när det är svalare för att behålla aromen. Jäsningen äger rum på temperaturkontrollerade tankar och lagras därefter svalt på tank tills vinet buteljeras.

El Coto Blanco 2019 är ett perfekt exempel på Bodegans filosofi, ett modernt vin med respekt för de gamla traditionerna. Vinet är torrt, friskt och fruktigt med inslag av honumgsmelon och citrus. En självklar kompanjon till lätta fisk- och skaldjursrätter, en somrig sallad, gratinerad getost, eller som aperitif tillsammans med oliver och salta tilltugg.

Rioja, uppkallad efter floden Oja, ligger i norra Spanien och tillhör den högsta spanska kvalitetsklassen DOCa – Denominación de Origen Calificada. Druvorna till El Cotos viner kommer från egna odlingar om 500 hektar samt från långtidskontrakterade odlare. Sedan några år tillbaka äger de även det toppmoderna vineriet Carbonera, som är den högst belägna vingården i Rioja på hela 750-930 meter över havet.

Klicka här för att beställa