In English

Domaine Rolet lanserar tre unika viner från sin privata källarsamling

Domaine Rolet

Domaine Rolet lanserar den 19e maj tre viner från Domaine Rolets privata samling med äldre årgångsviner. Arbois Rouge Memorial från 2003, Arbois Rouge Pinot Noir från 1986 och Côtes du Jura Tradition Blanc från 1994. Alla tre lanseras på magnumbutelj och det är en minst sagt mäktig vinupplevelse som väntar den som lyckas lägga beslag på ett exemplar.

Domaine Rolet är en av de legendariska egendomarna i Jura. Vingården grundades redan år 1942 och är Juras första självständiga egendom. De arbetar småskaligt och hållbart, alla druvor skördas manuellt och inga kemiska bekämpningsmedel används. År 2020 startade de även sin resa mot att bli ekologiskt certifierade. Deras viner kännetecknas av renhet och balans och de speglar sin terroir på ett ärligt och rättframt sätt. Gemensamt för alla tre viner som lanseras är deras fantastiska lagringspotential som i princip är oändlig för en oöppnad flaska.

Nr: 9009206| 595 kr | 13 % vol. | 1500 ml | TSE 420 buteljer

Arbois Rouge Mémorial 2003 är gjord på 90 procent trousseau och 10 procent pinot noir. Trousseau-druvorna har lagrats minst 20 månader på stora ekfat och pinot noir-druvorna på 225-liter stora barriquer. Den slutgiltiga blenden gjordes tre månader innan buteljering och vinet har genomgått minimal filtrering.

Vinet bjuder på en underbart finstämd doft med rödbäriga, aningen blommiga och uppfriskande toner. Smaken är medelfyllig och full med röda frukter, tranbär, hallon och en hint av svartvinbärslikör. Vi hittar också toner av läder, kryddor och svartpeppar samt en utmärkande pigg syra. Detta komplexa och eleganta vin passar utmärkt till fågel och rött kött och det är även en fin kompanjon till en bit vitmögelost.

Nr: 9010006 | 595 kr | 13 % vol. | 1500 ml | TSE 420 buteljer

Arbois Rouge Pinot Noir 1986 är gjort till 100 procent på pinot noir-druvor som vuxit längst kullarna i Jura. De lätta, grusiga märgeljordarna gör att pinot-druvorna visar sitt fulla uttryck. Druvorna har selekterats och handplockats varsamt och sedan lagrats på 225-liter stora barriquer i 15-18 månader. Bara en tredjedel av årgången har fått ligga på nya fat, för att undvika en alltför påtaglig ton av fat.

Färgen är vackert körsbärsröd och doften kännetecknas av röda mogna frukter med toner av höstlöv, tranbär och mörka körsbär. Vinet är lätt och har en elegant struktur med mjuka fina inslag av torkade frukter, fat, läder, ceder och ett långt avslut. Det är en vinupplevelse från första stund med en bra beständighet som fortfarande visar toner av ungdom trots sin ålder. Vinet passar alldeles utmärkt ihop med rött kött eller att bara avnjuta som det är.

Nr: 9010506 | 595 kr | 13 % vol. | 1500 ml | TSE 360 buteljer

Côtes du Jura Tradition Blanc 1994 är gjort på 50 procent savagnin-druvor och 50 procent chardonnay-druvor. Savagnin-druvorna har lagrats i fyra år under jästtäcke, eller sous voile som det heter på franska, på 225-liter ekfat. Chardonnay-druvorna har lagrats i fyra år på stora gamla foudres. Vinet har sedan genomgått minimal filtrering, vilket innebär att det kan förekomma grumliga fällningar eller slöjor.

Vinet har en stor, öppen och uttrycksfull doft med toner av karamelliserade pekannötter, mogen stenfrukt och lättrostade inslag av honung, hö och curry. Smaken är djup och generös med en uppfriskande syra. Det finns toner av pekannöt, mogen persika, aprikos, kvittenmarmelad och päronsylt. Avslutningen är lång och harmonisk. Njut helst tillsammans med en vällagrad comté, smakrik fisk eller en gräddig svampanrättning.

.

Domaine Rolet