In English

Äntligen! Termometern visar över 10 grader. Många vill matcha rosa himmel med rosa i glasen, men det kan vara så himla svårt att välja rätt? Vi listar vilka vi tycker är de bästa rosévinerna 2024 utifrån stil, tillfälle och tillbehör.

Hur gör man rosévin?

Men först och främst: hur gör man ens rosévin? Det går faktiskt att göra rosévin på flera olika sätt, men till skillnad mot vad många tror handlar det sällan om att blanda rött och vitt vin. Inom EU är det faktiskt bara tillåtet för champagne, men det är även relativt ovanligt i Nya Världen. Det vanligaste är något som kallas för macerationsmetoden, vilken går ut på att man krossar blå druvor och sedan låter skalen macerera med druvmusten. Hur länge beror på vilken karaktär och färg man vill ha, det kan variera mellan några timmar och några dagar. Läs mer om hur man gör rosévin HÄR.

Olika smakstilar

Det finns alltså olika metoder i vineriet, men det spelar minst lika stor roll var vinet görs, vilka druvor som används och när de skördas. Vad blir det för olika stilar på vin då?

Lätt och örtig

Detta är förmodligen den populäraste stilen på rosévin. Om vinet inte är från Provence är det åtminstone starkt influerat av vinerna från Provence. Vinerna i den här stilen är friska, lätta och knastertorra. Den som vill hitta vin i den här stilen letar ofta efter ljust pigmenterade viner, men färgen kan bedra. Perfekt till sallad, fisk och fågel, som fördrink eller när man vill markera att det är SOMMAR.

Mörkfruktig och saftig

Den här stilen är ofta lite fylligare och har mer uttalad frukt, ofta toner av saftiga hallon, jordgubbar, svarta vinbär, granatäpple och kanske lite mer godisaktiga toner. Perfekt till grillat eller till som sällskapsdryck.

Sötfruktig

Här hittar du oftast white zinfandel, vars själva stil går ut på att vara just sötfruktig. Vinerna utmärks av saftighet och har sällan hög syra utan framförallt en mjuk sötma. Det finns ofta toner av solvarma bär. Den här stilen passar bäst som sällskapsdryck eller när tillbehören själva innehåller lite sötma.

Mat till rosévin

Det är lätt att glömma bort hur tacksamt det är att matcha rosévin till mat. Faktum är dock att rosévinets friska fräschör och struktur gör det till en perfekt partner till både lättare kötträtter, kyckling, fisk, skaldjur, sallad, olika typer av småplock eller grillat och till krämiga anrättningar med fetare sås.

Förpackning: flaska, box eller burk?

Utöver själva smakprofilen ska man heller inte underskatta att vinets förpackning kan vara avgörande för vilket rosévin som blir bäst. Inte minst eftersom rosévin ofta dricks på sommaren: utomhus, på båt eller på större fest. Vin på burk är fortfarande en snackis och växer allt mer i popularitet. Burken är praktisk, miljövänlig och effektiv för att skydda vinet från ovälkommet ljus, men visst är det fortfarande många som är mer än misstänksamma mot förpackningsalternativet. Boxen vinner ofta när det är fler som ska bjudas eller när övrig packning är tung. PET är både lätt, praktiskt och miljövänligt. Glasflaskans romantik skiner ofta ikapp med vinets roséfärg.

Våra bästa roséviner 2024

 • Art.nr: 74125
 • Volym: 750 ml
 • Pris: 139 kr
 • Alk.halt: 13 %

Chavin Côtes de Provence Rosé

Det här är ett klassiskt och ekologiskt exempel på den lätta och örtiga stilen, från hjärtat av Provence. Vinet är en traditionell provensalsk blend på grenache, cinsault, cabernet sauvignon, syrah och rolle i en mycket elegant, strukturerad och fräsch version. Torr och frisk smak med nyanserade toner av vildhallon, smultron, solmogna körsbär, färska örter, vita blommor och grapefrukt passar ju året runt men gör sig förstås allra bäst på sommaren i närheten av vatten – eller när man vill låtsas att så är fallet. Passar till sallad, fisk, lättare fågelanrättningar eller som fräsch, läskande och aptitretande aperitif. Finns även på box.

 • Art.nr: 52465
 • Volym: 750 ml
 • Pris: 119 kr
 • Alk.halt: 12 %

LYV Rosé

Kristallrosén LYV Rosé är också ljus, lätt och bärig i stilen är istället från sydfranska Languedoc. Vinet har varit en riktig succé sedan den lanserades, alla tycks dess älska denna somriga rosé i en flaska med uppenbarelsen av en kristall. Bakom vinet står den anrika vinfamiljen Maison Jeanjean. LYV är gjort på mestadels grenache, cinsault och syrah och smaken är torr och frisk med krispiga toner av citrus, röda vinbär, smultron, rabarber och lavendel. Perfekt på egen hand eller till skaldjur, fisk eller en fräsch sallad.

 • Art.nr: 6031
 • Volym: 750 ml
 • Pris: 99 kr
 • Alk.halt: 11 %

Mehrlein Pinot Noir Rosé

Mehrlein Pinot Noir Rosé från tyska Rheingau är gjord på 100 procent pinot noirdruvor (som här kallas spätburgunder) i en fräsch och bärig stil med lätt och läskande avslut. Smaken är torr med uppfriskande, nästan kittlande frisk syra, rödbäriga och somriga toner av hallon, smultron, röda vinbär, mogen citron och färska örter. Utmärkt som pigg aperitif på egen hand eller med salta tillbehör samt till lättare anrättningar på fisk, kyckling och skaldjur.

 • Art.nr: 55270
 • Volym: 750 ml
 • Pris: 99 kr
 • Alk.halt: 12 %

Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents Organic Rosé

Ekologiska Nashville Stories Organic Rosé är ett torrt och friskt rosévin från Italien med fräsch, rödbärig fruktighet. Vinet är gjort på sangiovese, montepulciano och merlot och har inbjudande toner av mogen citrus, smultron, hallon, jordgubbar, röda vinbär och färska örter som passar perfekt till sommarvänlig mat som fisk, skaldjur, sallad och småplock. Vinet är utvalt av countryartisten Jill Johnson.

 • Art.nr: 2436
 • Volym: 375 ml
 • Pris: 69 kr + pant 1 kr
 • Alk.halt: 12 %

Dark Horse Rosé

Vin på burk? Det blir inte picknick-vänligare är Dark Horse Rosé! Vin på burk-trenden fortsätter och Kalifornien-baserade Dark Horse ligger som vanligt i framkant. Precis som förpackningen är Dark Horse rosé pigg, lätt och ungdomlig. Smaken är mörkfruktig och saftig med toner av mogna jordgubbar, hallongodis och citrus. Passar som sällskapsdryck eller picknickens sallad.

För att tillverka ekologiska viner behöver både jordbruket och framställningen uppfylla särskilt krav. Vinodlingen ska bedrivas utan konstgödsel och syntetiska bekämpningsmedel samt genomgå en tre år lång konverteringsperiod, innan certifiering kan ske. Inom EU finns det dessutom begräsningar för hur mycket svavel, tillsatser och processhjälpmedel som får användas.

 • Art.nr: 72576
 • Volym: 750 ml
 • Pris: 199 kr
 • Alk.halt: 12 %

Domaine La Croix St-Laurent Sancerre

Är det dags att göra sig till och bjuda på något alldeles särskilt? Sancerre är känt för sina friska och komplexa vita viner på sauvignon blanc, men inom appellationen gör de faktiskt även rosé och rött på druvan pinot noir. Fräschören och komplexiteten består dock, här har du en knastertorr korg full av jordgubbar, hallon, mörka körsbär, citrus, persika, blixtrande mineralitet och en uppfriskande syra som lämnar ett långt, elegant och läskande avslut. Passar till mesta! Allra helst färska skaldjur.