In English

Coto de Imaz reserva 2015 – kraftfull och nyanserad med inslag av mörk frukt, vanilj och kryddor

Bodegas El Coto bildades så sent som 1970 i Rioja, Spaniens mest berömda vinområde. 50 år senare är de inte bara ett av de största spanska vinhusen, utan även ett av de modernaste. Coto de Imaz Reserva är gjort på 100% tempranillo, varav 85% från regionen Alta. En del av stockarna är cirka 40 år gamla, vilket ger mer koncentration åt vinet. Efter jäsningen lagras det i totalt 18 månader på 225-liters fat av amerikansk ek, för att därefter buteljlagras i 2 år.

Alk.halt: 13,5% vol. | Art.nr: 2659 | Volym: 750 ml | Pris 119 kr

Klicka här för att beställa

Det är ungefär 40 år sedan riojavågen kom till Sverige och den är fortfarande stark. Orsaken till framgången är kanske framför allt den mjuka, tillgängliga stilen samt att vinerna ofta är färdiglagrade när de släpps ut på marknaden. Konsumenten kan därmed vara säker på att få ett drickfärdigt och matvänligt vin när de väljer ett riojavin.

Bodegans filosofi var tydlig redan från början, respekten för den klassiska Rioja-stilen: röda mustiga, kryddiga och ekfatslagrade viner med spännande toner av körsbär, kakao och vanilj.

Vinet är gjort på 100% tempranillo, varav 85% från regionen Alta. En del av stockarna är cirka 40 år gamla, vilket ger mer koncentration åt vinet.

Till skillnad från lagstiftningen i andra vinländer lägger den spanska stor vikt vid hur länge vinet har lagrats innan det släpps till försäljning. Tanken är att kunden inte ska behöva lagra vinet själv utan att det är drickfärdigt när det släpps på marknaden. För kategorin Crianza ska vinet lagras i minst 24 månader, varav minst 6 månader i ekfat. För Reserva-viner gäller att de lagrats i minst 36 månader, varav minst 12 månader i ekfat, som vår Coto de Imaz Reserva 2015. För Gran Reserva krävs minst 60 månaders lagring, varav minst 18 månader i ekfat. Det görs även vita viner i Rioja, som vår fina El Coto Blanco med den spännande blenden av de vita druvorna viura, sauvignon blanc och verdejo.

El Coto de Imaz Reserva 2015 är ett perfekt exempel på Bodegans filosofi, ett modernt vin med respekt för de gamla traditionerna. En självklar kompanjon till Eleganta vilträtter, vitlöksspäckad lammstek, klassisk entrecôte och charkuterier.

Rioja, uppkallad efter floden Oja, ligger i norra Spanien och tillhör den högsta spanska kvalitetsklassen DOCa – Denominación de Origen Calificada. Druvorna till El Cotos viner kommer från egna odlingar om 500 hektar samt från långtidskontrakterade odlare. Sedan några år tillbaka äger de även det toppmoderna vineriet Carbonera, som är den högst belägna vingården i Rioja på hela 750-930 meter över havet.

Klicka här för att beställa