In English

Casa E. di Mirafiore Barolo Classico 2015 – Monumental Barolo från anrik producent

Casa E di Mirafiore

Casa E. di Mirafiore Barolo Classico 2015 är en monumental Barolo som har fått betyget ”Världsklass” av Alf Tumle. Hela 93 poäng i Dagens Nyheter! Vinet har en utmärkt balans mellan tanniner, syra och fruktighet. Här samsas röda bär, lakrits och kryddor med mogna jordgubbar och plommon i perfekt harmoni. Passar utmärkt till grillade nöt- eller lammrätter, hemmagjord pizza och lagrade hårdostar. Detta Barolo-vin från den utmärkta 2015-skörden är i en perfekt drickfas redan nu, men är även lämplig för lagring under många år framöver. Finns i Systembolagets beställningssortiment.

Nr 72789 | 501 kr | 14 % vol. | 750 ml | Sockerhalt < 0,3 g/100ml

Klicka här för att beställa

Idag riktas nästan allas blickar mot Barolo och dess viner och det är faktiskt mycket tack vare Mirafiore. Som ett av Barolos äldsta vinerier var Casa E. di Mirafiore nämligen en av de första producenterna som producerade och exporterade barolovin. Det finns knappast bättre sätt att förstå storheten i denna anrika producent än att prova det berömda husets Barolo Classico 2015.

Vädret under skörden 2015 var mycket gynnsamt. Dagarna var varma och nätterna var svala, vilket skapade optimala förhållanden för druvorna att mogna långsamt och utveckla komplexa smaker.

Casa E. di Mirafiore Barolo Classico 2015 har en utmärkt balans mellan tanniner, syra och fruktighet. Vinet har också en intensiv och djup färg. På näsan samsas florala toner med röda bär, lakrits, örter och kryddor. Smaken är kraftfull och strukturerad med toner av mogna frukter, läder, tobak och kryddor. Tanninerna är välbalanserade med en intensiv fruktighet och en frisk syra.

Casa E. di Mirafiore Barolo Classico 2015 hyllas av svensk press – med Alf Tumle i spetsen. Han gav vinet 93 poäng i Dagens Nyheter.

”Världsklass! Välsvarvad barolo från området Serralunga d’Alba där nebbiolovinerna brukar få något bredare struktur. Med flera års flasklagring är vinet just nu inne i en perfekt drickfas. Tänk generöst men sansat, expressivt men balanserat. Nyanserad doft med rosor, mogna jordgubbar, plommon och lakrits”.

Alf Tumle /DN.

Druvorna till vinet skördas för hand från några av de bästa vingårdarna i Serralunga d’Alba. Musten jäser under 13-15 dagar i ståltank med skalkontakt. Endast naturlig jäst används. Vinet dras över till stora franska och slavonska ekfat för två års lagring. Däräfter lagras det ytterligare ett år på flaska innan det lanseras. Vinet går perfekt att dricka nu men går även att lagra i minst 10-20 år för att uppnå sin fulla potential.

Passar till grillat nötkött eller lamm, gärna med rotsaker och tryffel-bea. Hemmagjord pizza med prosciutto och salami. Pasta med smakrik gräddsås. Lasagne. Perfekt till lagrade hårdostar som Parmesan eller Pecorino