In English

Från Sushi till Pad Thai! Ett urval av våra favoritviner till det asiatiska köket

Det asiatiska köket är en mångfald av smaker. Det kan vara en japansk Sushi eller Ramen, en het thailändsk Pad Thai eller en maffig indisk Tikka Masala. De senaste åren har vi även blivit bortskämda med friska och heta smaker från Vietnam. För att inte tala om Stilla Havet, där Poké från Hawaii och det japansk-peruanska köket Nikkei gör succé på våra breddgrader.

För att ge maten en rejäl match krävs det en hel del fruktsyra. Gärna med massor av lime i smakpaletten. Nedan har vi valt ut våra favoriter från tre druvor som lämpar sig bäst till respektive smaker. Glöm inte att servera vinerna väl kylda. Runt 8 till 11 ˚C.

RIESLING
En fantastisk druva som ger allt från knastertorra viner till supersöta honungsbomber. De flesta vinerna på riesling går alldeles utmärkt att para ihop med det asiatiska köket. De torra varianterna är perfekta till Sushi, som vår krispiga Even & Odd. En klassisk riesling från Tyskland med frisk smak av citrus, gröna äpplen, grapefrukt och persika. Vi har även Prüm Blue Riesling Dry med en karaktäristisk mineralton. En aning mogen sötma som balanseras av tilltalande, friska, rena syror med toner av gul frukt och citrus. Detta vin vill du ha när det vankas Pad Thai.

SAUVIGNON BLANC
Det är svårt att inte gilla viner på sauvignon blanc-druvan i allmänhet och de från Nya Zeeland i synnerhet. Speciellt de som kommer från Marlborough, på södra öns nordspets. De är krispiga, fräscha och med mycket fruktsyra. Giesen Organic Sauvignon Blanc EKO är ett perfekt exempel. Passar utmärkt till vietnamesiska vårrullar med het sås. Vill man ha lite mer klassisk sauvignon blanc ska man bege sig till Loire i Frankrike. Vår fina Sancerre Blanc från Domaine La Croix St-Laurent är elegant och aromatisk, med toner av svartavinbärsblad, citrus och tropiska frukter. En dröm till en Nikkei-ceviche eller en mild curryrätt.

GEWÜRZTRAMINER
Gewürztraminer är en skön liten druva. Vinerna känns igen på sin blommiga doft och lite oljiga karaktär. Trots sitt supertyska namn är den ursprungligen från norra Italien, eller snarare Österrike som området tillhörde en gång i tiden. Gränserna runt alpländerna har kommit och gått genom åren men det struntar druvorna i. Den är förknippad med Alsace-viner, men är även flitigt använd i Tyskland. Från just Alsace kommer Kuentz Bas Gewürztraminer Mosaïk. Fräscht och fruktigt med både kryddiga och blommiga inslag. Fantastiskt till heta thailändska rätter. Gewürztraminer odlas även i den Nya Världen, i synnerhet i Chile där vår fina Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer kommer ifrån. ”Cykelvinet” sprudlar av citrustoner och honung i både doft och smak. Vinet har inga problem att paras ihop med den starkaste av curry-rätter. Det är detta vin man plockar fram till det indiska köket. Det passar även alldeles utmärkt som sällskapsvin.