In English

Vilka viner passar till påskmaten?

Vilket vin är egentligen bäst till lamm? Oavsett rådande läge och att den här veckan förmodligen firas med färre personer i år vill vi tipsa om vilka viner som passar till påskens smaker. Sill, ägg och gravad lax är inte de mest lättmatchade godsakerna, men vi vet hur man matchar dem till vin. Snaps har vi också!

Ägg
Ägg har gjort sig känt för att vara extra klurigt att matcha till vin. Det bästa sättet att hitta en lyckad smakkombination är att addera en så kallad smakbrygga på tallriken, det vill säga sådant som är känt för att vara toppen till vin. Smör, ost, citron, örter, rostat bröd. Och undvik sträva viner. Bjuder du på klassikern ägghalva med räka eller löjrom och lite dill så passar ett vitt, friskt och fruktigt vin bra, både med eller utan bubblor.

Går det att dricka vin till sill och gravad lax?
När någon argumenterar för varför vin inte passar till de svenska högtidssmakerna brukar sill-kortet alltid åka fram. Och visst, söt sill i ättikslag är inte den lättaste matchningen. Däremot ska man ha i åtanke att många sillsorter nu för tiden ligger i krämiga, mejerimarinerade inläggningar med kryddor som gifter sig bättre med vin. Undvik gärna fatlagrade och sträva viner för att få bort den umamikrock som lätt blir med fisk och skaldjur. Satsa helst på ett fruktigare vitt vin med lite restsötma, eller ett mousserande vin där bubblorna och syran hjälper till som diplomat. Lax kallar ofta på rieslingviner, inte minst när den är gravad eller kallrökt. Druvans fräscha syra är nämligen ett perfekt komplement till fiskens fetma. Ett ovanligare men ack så trevligt val till salt, fet fisk och småplock på bordet är en torr och lätt sherry. En klassiskt kryddad snaps med fräscha citrustoner är ett säkert kort för den som vill inleda måltiden och matcha fisken traditionellt och sångvänligt.

Lamm
Äntligen är riktig vinkompis på bordet! Här kan du nästan, beroende på tillbehör, välja det vin du helst föredrar. Tillagar du lammet med vitlök och rosmarin skulle vi rösta för ett kryddigt och inte allt för fruktigt rödvin, gärna från Rioja, Piemonte eller Toscana. Vill du ha vitt rekommenderar vi ett fylligare vin med fatkaraktär.

Vilket vin passar om jag vill dricka något till desserten?
Det viktigaste du behöver komma ihåg är att sött älskar sött. Sötman i vinet och desserten tar nämligen ut varandra. Väljer du däremot ett torrt vin (motsatsen till sött) upplevs vinet som surt och eländigt. En pigg moscato blir guld till en lätt och bärdominerad dessert. Den knäckiga tonen i crème brûlée gifter sig exempelvis fint med madeira, portvin blir guld till choklad. Gör du kycklingar i marsipan kan du ta fram en pava gjord på druvor som brukar ha just de tonerna, som en chenin blanc. Lösgodiset gör sig dock bäst på egen hand.