In English

Vår, vinnare och vin på burk – det här händer i dryckesvärlden

Vad händer i dryckesvärlden? Ingen kan samla allt men vi har försökt att sammanfatta något om vad det har surrats om på gatan, i sociala medier och på tryckta sidor:

Guide Michelin: Restaurangvärldens mest åtråvärda stjärnor delades nyligen ut till de nordiska vinnarna när Guide Michelin Nordics 2020 gick av stapeln i Trondheim. Etoile var den enda svenska restaurangen som var helt ny på listan – läs intervju med en av grundarna här. Precis som flera andra av branschens galor har Guide Michelin fått kritik för att inte göra mer för att lyfta fram branschens kvinnor. Tur att det snart är 8 mars.

Svensk dryck: Allt fler snackar om närodlat; på restauranger, i livsmedelsbutiker och på systembolag går det att hitta allt fler svenska, kvalitativa drycker. Svensk sprit, must, cider, öl och inte minst vin är bättre än någonsin. 

Klimatförändringar: Förutsättningarna för att odla vin påverkas i allra högsta grad av klimatförändringarna. Många odlare behöver anpassa sin odling för temperaturskillnaderna och är bland annat tvungna att skörda allt tidigare, ändra odlingsmetod eller druvsorter. Flera områden har råkat ut för problematiska fenomen som bränder, torka och hagel. Vissa regioner i norra Europa får dock bättre förutsättningar. I Sverige odlas fortfarande mest hybriddruvor som är anpassade för vårt kalla klimat. Vi får se hur det blir i framtiden med den saken, men svensk dryck lär i alla fall kunna bli en ännu större trend. Och bland vinbönderna lär du inte hitta några klimatförnekare.

Dags för rosé: Vid den här tiden brukar vår- och sommarmenyerna sättas på svenska restauranger. En minst sagt frånvarande vinter har dock gjort att de klassiska vårdryckerna är aktuella redan nu. Tur att de flesta (europeiska) roséviner årgång 2019 redan är klara! Vi har bland annat ett helt nytt rosévin från den populära producenten Cantina Zaccagnini, mer känd under namnet ”pinnvinet”.

Coronavirusets påverkan på dryckesvärlden: Coronaviruset påverkar alla olika branscher och för vin- och spritvärlden berörs allt ifrån leveranser till mässor. Prowein exempelvis, världens största vinmässa som skulle ha ägt rum i Düsseldorf nästa vecka, blev nyligen inställd.

Champagne: Är väl i och för sig alltid på tapeten i dryckesvärlden. Inte minst när regionen är en av de som tydligast märker av klimatförändringarna, allt fler odlare och hus fokuserar på vingårdsspecificerade viner och ekologiska odlingar och den största marknaden England befinner sig mitt i Brexit.

Vin på burk: Blev en snackis redan i somras och växer allt mer i popularitet. Burken är praktisk, miljövänlig och effektiv för att skydda vinet från ovälkommet ljus, men visst är det fortfarande många som är mer än misstänksamma mot förpackningsalternativet. För dig som vill testa själv kan vi berätta att det snart kommer ännu fler nyheter från oss på Systembolagets hyllor.

Dryckesturnén: Nu åker Spring Wine & Spirits och övriga företag inom Spendrupskoncernen på sin årliga roadshow, branschens största dryckesturné, där vi visar upp vårt sortiment för våra restaurangkunder. Hållplatserna blir Stockholm, Göteborg och Malmö.