In English


SOMMARENS GRILLVINER – våra utvalda favoriter

Nu är sommaren äntligen här! Solen skiner och temperaturen kryper upp till kontinentala nivåer. Visserligen har våra grillar varit framme sedan april månad, men nu börjar högsäsongen på riktigt. Vi har valt ut ett gäng finfina viner som passar till allt från de saftiga lättgrillade tomaterna till den maffiga flanksteken.

VITA VINER
Som aperitif, till lättare skaldjur eller till fräscha sallader kan du med lätthet välja ett vin med pigg och elegant syra. Vår Giesen Organic Sauvignon Blanc EKO är perfekt med sina toner av passionsfrukt, lime, citrus och fläder. Grillade pilgrimsmusslor eller gambas à la plancha? Då behöver du något torrt och fylligt. Prova vår Héritages Côtes du Rhône Blanc EKO, som har en aptitretande friskhet och en rik, fruktig smak med inslag av vita persikor och äpple. Har du rätter och tillbehör med sälta passar det utmärkt med en vit Rioja som El Coto Blanco, med sina toner av mogen citrus, gula päron, gröna äpplen och lite marsipan. Till fågel och ljusare kött kan man med fördel välja Cono Sur Organic Chardonnay EKO med sin komplexa smak med balanserad syra och minerala toner av citrus, ananas och persika.

RÖDA VINER
Grillade grönsaker, grillad kyckling eller entrecôte. Det spelar ingen roll vad som kommer från grillen. Vår fina Cantina Zaccagnini Dal Tralcetto Montepulciano klarar av det mesta med sina toner av mörka körsbär och sin milda rökighet. För Texmex-inspirerade BBQ-rätter är det viktigt att ha ett vin med integrerade toner av fat som parerar hettan utan att för den delen förstärka den. Nashville Stories Red Blend lämpar sig alldeles utmärkt för det, med sina fina toner av björnbär och plommon. Till kryddstarka korvar, hamburgare eller lammracks behöver du örtiga inslag kombinerat med en pigg blommighet. Det finner du hos Paxton Organic AAA Shiraz Grenache Mourvedre. Kör du all in nötkött, vilt eller vitlöksspäckat lamm behövs en rejäl argentinare. Gärna med välintegrerade toner av rostat fat och vanilj. Trapiche Malbec Oak Cask fixar biffen i dubbel bemärkelse!

ROSÉVINER
Välkomna dina gäster med en somrig aperitif. Mas Mellot EKO bjuder på toner av hallon, mandarin, mogen citron, gula persikor och ett uns av örter. Vinet kommer från det franska distriktet Langedoc som just nu trendar stort bland ”roséfolket”. Vill du ha en del av Italienska Abruzzerna i din trädgård ska du servera det torra och bärfruktiga Cantina Zaccagnini dal Tralcetto Rosé. Vinet är gjort till 100 % på druvan montepulciano, som ger härliga smaker av smultron och örter. Perfekt till grillade calamari med aioli eller en chilikryddad lax. På slutningarna runt Gardasjön i norra Italien odlas druvorna till det eleganta vinet 11 Minutes Rosé. Perfekt som aperitif eller till grillade fiskrätter. Till lyxiga skaldjur eller grillade kycklingrätter med asiatiska smaker är Château Gassier Le Pas du Moine Rosé EKO en fantastisk kompanjon. Ett mycket elegant vin som är balanserat och generöst med sina toner av vita blommor, exotiska frukter och kryddor. Som en varm sommardag i Provence.