Veckans snackisar inom mat och dryck? Ingen kan samla allt men vi har försökt att sammanfatta något om vad det har det surrats om på gatan, i sociala medier och på tryckta sidor:
Ellen Franzén: vinnare av sommelier-SM, Nordic Ruinart Sommelier Challenge och nu i hårdträning inför nordiskt mästerskap och sommelier-VM. Jobbar till vardags på tvåstjärniga restaurangen Gastrologik.
Skördefest: Europas skördetid är på ingång, eller har till och med redan börjat. Skånska vingårdar ligger i startgroparna. På Öland förväntas de sätta igång om några veckor, även om mycket dessvärre verkar ha gått förlorat i mjöldagg och torka. I stora delar av Europa verkar årgång 2019 ge vinbönderna druvor av fin kvalitet – om än i små volymer på grund av bland annat oväder och bränder.
Mat och dryck i kombination: skaldjur, svamp, nyskördad frukt – nu kommer alla färska vinvänner på bordet som alla sommelierer dreglar över att få matcha ihop med perfekta drycken. Vi befinner oss helt enkelt i en årstid med strålande förutsättningar för att testa mat och dryck i kombination. Varför tycker man att krabba passar så bra ihop med silvaner? Prova!
Marathon i Bordeaux: Ökat vinintresse och ökat springintresse (fast är det inte ännu fler som cyklar nu för tiden?) gör att allt fler svenskar pratar om Médoc Marathon som har start och mål i klassiska Pauillac. Maskeradlopp med 20 vätskekontroller där du förutom vatten erbjuds vin, ost och kex.
Trendspaning: Den årliga trendrapporten från Food & friends har landat och vi kan sammanfattningsvis konstatera att vi fortfarande efterfrågar närodlat, hållbart och naturligt, smaker från olika asiatiska kök fortsätter att öka i popularitet och vi tydligen är så stressade att vi framför allt vill ha mat som ska kunna ätas på språng.
Orangevin: Allt fler dricker och pratar om orangea viner; du kan höra om dem i poddar, läsa om dem i böcker, dricka dem på vinbarer och hitta dem på de tillfälliga småsläppen på Systembolaget. Trots att det för de flesta svenskar är ett nytt fenomen är det faktiskt snarare det ursprungliga vitvinsstilen. Orangevin görs nämligen på gröna druvsorter men får längre skalkontakt, vilket gör att man kan säga att det är ”vita viner som är framställda på ett sätt som påminner om hur man gör rött vin”. Vinerna jäser och lagras oftast i amfora eller motsvarande kärl. Resultatet brukar ge viner med både läcker färg och tanniner.
Foodstock: Förra helgen var det premiär av gastrofestival på Fjäderholmarna arrangerad av stjärnkrögaren Niklas Ekstedt lockade över 4000 besökare.