Kräftpremiären är äntligen här! Snaps och öl i all ära, men många av oss föredrar ett välkylt vitt vin till våra kräftor. I år fokuserar vi på viner som är gjorda på den gröna druvan chardonnay. Det är en mycket mångsidig druva och även den mest odlade i hela vinvärlden. Vinerna kan vara allt från torra och krispiga citrusbomber till mustiga pjäser med framträdande ekkaraktär. Vi har valt ut några favoriter ur vårt breda sortiment, perfekta till kräftkalaset!
Vi börjar med L Chardonnay, ett torrt, medelfyllig och fruktigt vin som har en frisk och örtig smak med inslag av gröna äpplen, persika, päron och lime. « L » står för Laroche dvs den berömda Chablisproducenten Domaine Laroche. Vinets friskhet och mineralitet är en perfekt fingervisning om vad en Chablis-expert som Laroche kan göra med druvsorten i södra Frankrike.
Med Dark Horse Chardonnay rör vi oss åt det mustiga och fylliga hållet med tydlig ektoner. Vinet är generöst med toner av vanilj och bakade äpplen. I bakgrunden finns även en trevlig blommighet och citruszest i doften. Smaken är balanserad med krämiga kolatoner. Vinet avslutas med frisk syra med toner av gula äpplen och färskpressad apelsin. Ännu en lyckad kalifornisk komposition av vinmakerskan Beth Liston.
Dags att ta sig till Argentina, närmare bestämt till vinregionen Mendoza, därifrån kommer Trapiche Estación 1883 Chardonnay. Här hittar vi massor med tropiska frukter, päron och citrus i både doft och smak. Vinet har välintegrerade fattoner med ett trevligt och friskt avslut. Bodegas Trapiche, som grundades 1883, var den första vinproducenten med egen tågstation i Argentina. Idag är bodegans ”Estación 83” restaurerad och är nu ett modernt vin och besökscenter. Detta vin är en hyllning till de pionjärer som spred de Argentinska vinerna utanför landets gränser.
Suktar man efter exotiska frukter i kombination med angenäma ektoner är Boschendal 1685 Chardonnay svaret. Detta sydafrikanska vin från Franschhoek har en mycket fin fruktighet med toner av saftiga Anjou-päron och solmogna citroner. Elegant och smakrikt helt enkelt! Området Franschhoek (”det franska hörnet”) fick namnet efter de franska hugenotter (protestanter) som begav sig hit under 1600-talet.
Topp-producenten Tomàs Cusiné är verksam i flera vindistrikt i Katalonien, men han verkar ha ett gott öga till sitt hemdistrikt Costers del Segre. Där producerar han detta lekfulla och krispiga vin. Trots sin lekfullhet har Auzells EKO en komplex karaktär med element av ugnsbakade citroner och örter. Eftersmaken är mycket torr och angenäm med eleganta och diskreta ektoner. Blenden av druvor är spännande och består i huvusak av macabeu (känd som en av cava-druvorna), riesling och sauvignon blanc. Dock har Tomàs blandat in 15% chardonnay för att ge blenden balans. De handskördade macabeudruvorna kommer från gamla vingårdar som är mellan 36 och 95 år gamla och de övriga druvorna är planterade 2004.
Från vindistriktet Margaret River i västra Australien kommer denna maffiga pjäs. Plan B ”The King” Chardonnay gör verkligen skäl för sitt namn. ”Chardokungen” är mycket fruktig och genrös med toner av citrus och persika. 55% av druvorna får jäsa på franska 225 liters fat, resterande 45% på ståltank. Det gör att mineraliteten och fattonerna är ytterst välbalanserade. Ett lyxigt vin att minnas. En Plan B som synnerligen är en plan A!