Dags att göra sig till? Det är snart alla hjärtans dag och vi bränner av alla klyschor gällande uppvaktning och dryck. Sa du bubbel, vitt vin och räkor eller cocktail med twist?
Ekologiskt och lättmatchat bubbel
Få blir besvikna av att bli bjudna på bubbel och det här är ett ekologiskt mousserande från hållbarhetsinriktade Domaine Bousquet i argentinska Mendoza. Vinet är gjort på de klassiska bubbeldruvorna chardonnay och pinot noir och har en torr, frisk smak av gröna äpplen, limeskal och mineral som passar till både skagentoast och dillchips. Den är naturligtvis även suverän på egen hand.
Vit Châteauneuf-du-Pape – en på miljonen
Vill du bjuda på en äkta raritet, som lyckas med konststycket att vara både känd och okänd? Då föreslår vi en vit châteauneuf-du-pape, från den fantastiska vingården Clos de l’Oratoire des Pape. Châteauneuf-du-Pape är världskänt för sina röda viner, men fem procent av produktionen här är faktiskt vitt vin. Och det är sagolikt gott. Vinet är gjort på druvor från den nordliga och mest kalkrika delen av vingården, som ger Clos blanc dess karaktäristiska fräschör och mineralitet. Drick till den finaste fiskrätt som du kan laga.
Sammetslent och säkert kort
Apothic Red Winemaker’s Blend från Kalifornien har blivit omåttligt populär för sin sammetslena smak och generöst fruktiga profil. Det här är ett rödvin för den som inte gillar sträva viner utan vill ha ett lättsamt och mjukt vin till småprat, grillat kött eller hamburgare. Vinets fruktsötma gör att det till och passar oväntat bra till chokladpraliner och andra söta tilltugg.
Friskt, fruktigt och eko till skaldjursdejten
Räkor och vitt vin, ibland behöver man ju vara övertydlig. Ekologiska Riesling Returns från Rheingau är inspirerad av tysk stålstil och bjuder på rieslingdruvans omisskännliga syra i kombination med skinande mineralitet. Nyanserad, torr och fruktig smak är som gjort för räkor eller andra skaldjur – gärna av asiatiskt snitt.
Amerikansk powerballad till köttig fredagsmiddag
Vill du köra på klassiskt röd romantik? Då rekommenderar vi lyxiga Louis M Martini. Vinet är som en riktig powerballad gjort på cabernet sauvignon, en av de mest aktade rödvinsdruvorna. Det här är högklassigt röpang till en finare köttbit med gräddig potatisanrättning.
Impa med negroni på rom!
Negroni är en stilsäkert val som passar bra under vintermånaderna. Klassisk negroni görs egentligen på gin, men byter du ut den mot rom får du fram helt annorlunda smaker som öppnar upp till helt nya vidder. Lite som man vill sälja in sig själv som date, kanske.
Ta fram ett whiskyglas eller annat kort glas. Blanda ingredienserna i lika delar
1 del Plantation Grande Reserve
1 del Campari
1 del söt vermouth
Fyll glaset med is eller ta en stor isbit och rör om. Avslutningsvis tar du zest från en apelsin: skala med potatisskalare, tryck ut lite av oljan från skalet över drinken och garnera sedan med zesten.
Njut!
På den här webbplatsen förekommer det information om alkoholhaltiga drycker och du måste ha fyllt 20 år för att besöka den.