Gallo grundades av Ernst och Julio Gallo, unga söner till italienska immigranter som hamnade i Kalifornien. Idag är Gallo världens starkaste vinvarumärke. Historien började år 1933 i Modesto i Central Valley. Lagen som hade införts år 1920 mot all alkoholförsäljning i USA hade upphävts och bröderna Gallo såg sin chans. Genom att hyra en enkel lokal och köpa utrustning och druvor på kredit startade de en blygsam verksamhet. År 1958 byggde Gallo ett laboratorium där de började forska och experimentera kring vinodling och vinframställning. Kunskapen delade de med sig till andra odlare och övrig amerikansk vinindustri. Julio Gallo gick bort 1993 och Ernest 2007, men Gallo är fortfarande familjeföretag, och har fortfarande sin bas i Modesto. Den tredje generationen är nu aktiv och hela 17 barnbarn till Ernest och Julio arbetar med olika delar av företaget. Gina Gallo leder exempelvis vinmakarteamet som producerar toppviner i Sonoma och hennes bror Matt är ansvarig för vinodlingen. Ända sedan starten har Gallo ständigt fokuserat på kvalitet kunskap och innovation. Från att ha varit ett litet familjeföretag som enbart producerat viner under sitt varumärke Gallo family Vineyards äger de nu en betydande andel vingårdar och varumärken som sträcker sig från publika satsningar till ikonviner. E. & J. Gallo var även det första amerikanska vingårdsägda vineriet som mottog det internationella certifikatet ISO 14001, för implementeringen av sitt miljöprogram.