Äntligen grilltider! Lägger du en köttbit på gallret och undrar vilket vin som passar bäst till grillat kött? Vi tipsar om våra favoritviner, berättar varför det ofta passar att välja ett vin som har tydlig fruktighet och varför de bästa grillvinerna så ofta kommer från Argentina.
Oavsett vad du lägger på gallret brukar en grillfest ofta bli en smakrik sådan. Inte sällan finns det dessutom olika såser och marinader att ta hänsyn till. För att matcha den typiska och rostade grilltonen, den lätta beska som nästan alltid kommer fram vid grillning och dessutom möta sötman i tillbehör är det ofta smart att välja vin med fokus på frukt. Dessutom ska det förstås vara ett vin som passar att ta en sipp av i väntan på den perfekta glöden.
Fläskfilé, entrecôte eller annat nötkött? De flesta uppskattar ett lite fylligare rödvin till en grillad köttbit. Rödvinets tanniner (vilket betyder strävhet) gifter sig fint med köttets protein och fett, men allt för sträva viner har dock en tendens att bråka med köttets tillbehör och grillyta. Välj därför helst ett vin med tydlig och generös fruktighet och lagom mycket strävhet.
Lägger du korv eller hamburgare på grillen blir det nästan alltid feta tillbehör, både gällande kolhydrater och sås. Ett saftigt rödvin med bra fruktsyra, lite mjukare tanniner och nedtonad fatkaraktär är därför att föredra, oavsett om du väljer kött eller växtbaserat.
Den blå druvan malbec kommer ursprungligen från sydvästra Frankrike men har verkligen kommit att bli Argentinas signaturdruva och landets bästa viner är ofta gjorda på malbec. Den odlas i både Mendoza och Salta och vinerna har ofta välbalanserade tanniner, bra syra och utpräglad fruktighet. Visst låter det som ett bra val till grillat kött?
När du ska välja vin till grillat kött är det klokt att använda det kända och använda tricket att utgå ifrån samma ursprung på mat och dryck. Ofta funkar nämligen dryck med samma härkomst – eller den typ av dryck som är vanligast på plats. Det är även ofta roligare att ha samma ursprung på mat och vin. Argentinare kan verkligen det här med asado och mycket riktigt är deras grillvänliga viner ofta härligt fruktdrivna vilket ju är precis vad man vill ha till en nygrillad köttbit.
Den här klassikern är ett fylligt, smakrikt och fruktigt exempel på malbec från Mendoza. Vinet har toner av björnbär, plommon, körsbär, en tydlig och välbalanserad ekfatston med kryddiga inslag. Perfekt till grillat lamm, nötkött eller vilt.
Det här är ett elegant och utsökt exempel på vinmakaren Alejandros minutiösa hantverk från skörd till buteljering. Här odlas malbecdruvorna på hög höjd i nordregionen Salta. Resultatet är ett vin med stor och nyanserad smak med toner av plommon, mogna körsbär, kryddor, örter, kaffebönor, inslag av fat och en härlig syra och längd. Som gjort för argentinsk asado och grillat lamm, nötkött eller vilt.
Ekologiska Cameleon Bonarda har pigg och fruktig doft med toner av mörka körsbär, eukalyptus, plommon och färska örter. Smaken är välbalanserad och saftigt fruktig med inslag av skogsbär, lakrits och väl avvägd skjuts örtighet. Som gjort för smakrika grillkvällar! Vinet kommer i praktisk förpackning och passar till rätter som hamburgare, grillad fläskkarré med barbequesås eller andra kötträtter med grillyta och smakrika tillbehör. Det gör sig även ypperligt till grillens vegetariska alternativ. Servera gärna vinet lite svalare, vid cirka 16 °C. Bakom den populära vinserien Cameleon står producenten Domaine Bosuquet, som är kända för sitt extraordinära hållbarhetsarbete.
Ekologiska Cameleon Malbec från Mendoza är gjord i en ungdomligt frisk och fruktdriven stil utan fatkaraktär, med toner av skogsbär, mogna körsbär, björnbär, lakrits och torkade örter. Passar till lättare kött på grillen, som korv, fläsk och lamm, men även till grillad kyckling. Behändig storlek när grillkvällen är av det mindre formatet. Bakom den populära vinserien Cameleon står producenten Domaine Bosuquet, som är kända för sitt extraordinära hållbarhetsarbete.
För att tillverka ekologiska viner behöver både jordbruket och framställningen uppfylla särskilt krav. Vinodlingen ska bedrivas utan konstgödsel och syntetiska bekämpningsmedel samt genomgå en tre år lång konverteringsperiod, innan certifiering kan ske. Inom EU finns det dessutom begräsningar för hur mycket svavel, tillsatser och processhjälpmedel som får användas.
Läs mer om hållbarhet här.