In English
Grythyttan
  • Art.nr: 96460
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 99 kr
  • Alk.halt: 14,5 %

Grythyttan Skogsglögg

Grythyttan Skogsglögg kommer från hjärtat av trolska Bergslagen och kryddas enligt klassiskt recept. Till skillnad från många andra glöggsorter, som görs på vin från druvor, är Grythyttan Skogsglögg gjord på en fruktbas av äpplen och svenska lingon och blåbär. Det ger en delikat balans mellan syra och sötma. Grythyttan Skogsglögg finns att köpa på Systembolaget från och med den 1 november.

Grythyttan Skogsglögg från trolska Bergslagen

Grythyttan Skogsglögg kommer från hjärtat av trolska Bergslagen, där den har producerats sedan år 2001. Idag är den en uppskattad säsongsdryck som förstås gör sig allra bäst till adventsfika och julbord. Till skillnad mot de flesta andra glöggsorter som görs på vin från druvor görs Skogsglögg på en fruktbas av äpple och svenska blåbär och lingon. Det ger den en särskild fräschör av friska skogsbär, som passar perfekt till det klassiska kryddreceptet.  

  • Doft
  • Doften är stor, djup och kryddig med inslag av kardemumma och kryddnejlika. 
  • Smak
  • Smaken är elegant med fin balans mellan sötma och syra och toner av blåbär, lingon, ingefära, kanel, kryddnejlika och pomerans. Eftersmaken är lång och har nyanserade inslag av julkryddor. 
Grythyttan Skogsglögg kan serveras varm på traditionellt vis med mandel och russin, eller som en kyld aperitif tillsammans med is och apelsinklyfta. Den är ett lika bra tillskott till adventsminglet som till julbordets ostar eller som kryddigt tillskott i en julig drink.

Vinifiering

Grythyttans Skogsglögg är en bärvinsglögg från Bergslagen och gjord enligt klassiskt svenskt recept. Basen består av lingon, blåbär och äpple som sedan kryddas med klassiska julkryddor som kryddnejlika, kardemumma, pomerans och ingefära. 

Tillverkningen startar i maj med jäsning av bär- och fruktjuice tillsammans med kryddor på ståltank. Blenden får sedan ligga tre-fyra veckor för att alla smaker ska extraheras ordentligt innan varsam filtrering sker. Efter sommaren är glöggen klar att buteljeras för att sedan få vila på flaska så att alla smaker integreras och glöggen blir som allra bäst lagom till jul.