Allt fler efterfrågar biodynamiska viner och vi är därför extra glada och malliga över marsnyheten i fasta sortimentet: biodynamiska Paxton AAA Shiraz Grenache Mourvèdre 2018 kommer från McLaren Vale i Australien. Biodynamiska principer innebär bland annat att man undviker användandet av syntetiskt framställda gödnings- och bekämpningsmedel. Vinet kostar 129 kr och har artikelnummer 2586.
David Paxton är förmodligen en av Australiens mest kända vinpersonligheter. Han grundade Paxton Vineyards i McLaren Vale i södra Australien år 1979 och har involverat hela sin familj. Familjen Paxtons ägor omfattar idag totalt 70 hektar vinodling som odlas helt efter biodynamiska principer. Sedan 2005 är vingårdarna och vinerna biodynamiskt certifierade, vilket de var först med i McLaren Vale. Än idag är de den största fullt certifierade biodynamiska vingården i Australien. Den äldsta vingården i familjen Paxtons ägo planterades redan 1887. Vingården kan även skryta om att ha tilldelats den åtråvärda utnämningen Five Red Star Winery av vinkritikern James Halliday.
Vad är Paxton AAA Shiraz Grenache Mourvèdre 2018 för vin då?
Det är ett vin på den klassiska druvblenden shiraz, grenache och mourvèdre, som brukar förkortas GSM. Vinet är lagrat i 12 månader på franska ekfat. Resultatet är ett vin med ren, elegant och aromatisk doft med toner av körsbär, plommon, blåbär, choklad och krossad sten. Smaken är välbalanserad, fyllig och mörkfruktig med toner av plommon och mogna skogshallon. Örtiga inslag kombinerat med en pigg blommighet lämnar ett långt och fräscht avslut. Passar perfekt till exempelvis krämig risotto, smakrik fågel, kryddig korv, lättare grillmiddag eller lammkotlett. Det är med andra ord mer än passande att vinet släpps nu till våren och de första grillkvällarna.