Fram till augusti 2007 hette området Mosel-Saar-Ruwer, efter dess tre floder, men numera går regionen kort och gott under namnet Mosel. Det är en av Tysklands mest, om inte allra mest, berömda vinområden. Regionen är känd för sina eleganta, lätta, vita viner, med fantastiska fruktsyror och finstämda toner av blommor och mineral. Klimatet är svalt och jordmånen består av mager skiffer och hård sandsten, vilket bidrar till vinernas elegans och utmärkt lagringspotential. Längs Moselfloden ligger pittoreska byar och terrasserade vinodlingar på branta sluttningar. Dessa odlingslägen skyddar mot de kalla vindarna och fångar sommarvärmen, men omöjliggör traktorer och skördemaskiner. Det är hårt manuellt arbete som gäller. Den brantaste sluttningen ligger i Bremm, med 65 graders lutning. Många av toppvinerna kommer från vingårdar i Bernkastel, Graach, Piesport och Wehlen. Vinerna från Mosel är huvudsakligen vita, mer än 90 procent. Riesling är den dominerande druvan (cirka 60 procent), följd av müller-thurgau. Saar och Ruwer ger de lättaste vinerna.