La Mancha ligger i centrala Spanien och är med sina 193 000 hektar vinodling (1.22 miljoner hektoliter per år) världens största avgränsade vinregion. Här produceras mängder av vin. Majoriteten är enklare vin för inhemsk produktion eller för spansk brandy. Det görs mycket vitt vin, både torrt och sött. Det görs mer och mer viner av fantastisk kvalitete, framför allt röda.
Två tredjedelar av odlingarna upptas av den gröna druvan airén, som odlas i så stor omfattning att den antagligen är världens mest odlade. Airén är en neutral druva vars främsta egenskap är att den producerar stora mängder alkohol och på så vis bidrar med grundstommen i nästan allt billigt spanskt vitt blandvin. Airén kan även blandas i (billigt) rött vin. Chardonnay är numera tillåten i La Mancha och ökar kraftigt i produktion. Andra gröna druvor som används är pardilla och macabeo (viura). Områdets röda viner görs främst av cencibel (tempranillo), men även garnacha (grenache), cabernet sauvignon, moravia och merlot. De flesta röda viner säljs unga och görs för att konsumeras unga, även om lagrade, typ Gran Reserva, förekommer.