In English

Ops! Someone Poured Tom Yum In The Nordic Sea!

Vintips: Riesling Returns The Grape Collective

Hanna Nilson

Ingredienser
  • 4 personer
  • Buljong:
  • 500 g kokta havskräftor
  • ½ liten purjolök
  • ½ solovitlök
  • 2 cm färsk ingefära
  • 2 dl Vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 4 kvistar färsk koriander
  • 2 limeblad
  • 2 lime, saften
  • ½ dl fisksås

Fisk och musslor:

  • 250 g färsk laxfilé
  • 250 g färsk torskfilé
  • 1 dl vita sesamfrön
  • ½ tsk salt
  • 1 dl chiliflingor (inte allt för heta)
  • ½ tsk salt
  • 8 pilgrimsmusslor
  • 2 msk rapsolja

Grönsaker:

  • 1 knippa morötter
  • 1 knippa rädisor
  • 1 knippa salladslök
  • 1 msk olja
  • ½ citron, saften
  • ½ krm salt
  • Grönkålschips:
  • 8 grönkålsblad
  • 2 msk rapsolja
  • ½ krm salt

Till servering:

  • 1 dl kokosmjölk
  • 2 msk wasabikaviar av tång
  • 1 knippa färsk koriander
Gör Så Här

Buljong:
Skala havskräftorna (spara klorna och stjärtarna till garnityr). Ansa purjolöken och hacka den grovt. Skala vitlök och ingefära och hacka även dem grovt. Hetta upp olja i en kastrull och bryn kräftskalen ihop med purjolök, vitlök och ingefära. Tillsätt vin, vatten, salt, koriander och limeblad. Låt koka upp och dra sedan av från värmen. Låt stå 10 min och sila sedan av. Pressa limen, tillsätt saften och fisksåsen. Smaka av och justera kryddningen.

Grönkålschips:
Värm ugnen till 150°C och varmluft. Klä en plåt med bakplåtspapper. Skär bort den grova bladnerven i mitten på kålbladen och lägg dem helt plant på plåten. Pensla bladen med olja och strö över salt. Rosta i ugnen tills bladen är helt krispiga.

Grönsaker:
Ansa morötter, rädisor och salladslök. Häll citronsaft, olja och salt i en skål. Ångkoka grönsakerna i några minuter, så att de behåller sin krispighet. Vänd grönsakerna i blandningen i skålen.

Fisk och musslor:
Skär laxen och torsken i portionsbitar. Blanda samman sesamfrön och salt, och rulla sedan laxen i blandningen. Blanda samman chiliflingorna med salt och rulla torsken i blandningen. Hetta upp rapsoljan i en stekpanna och stek fisken mycket hastigt så att utsidan får fin färg. Lägg fisken på lite papper. Stek musslorna snabbt på hög värme.

Servering:
Lägg upp grönsakerna, fisken, kräftklorna och kräftstjärtarna vackert i en skål. Koka upp kokosmjölken och skumma den. Häll på soppan och lägg skummet i soppan. Dekorera med grönkålschips, koriander och wasabikaviar.

Kock: Hanna Nilsson
Blogg: http://www.matlagerskan.se/