In English

Löjrom På Krispig Surdeg

Med äpple, smetana och körvel

Vintips: Philipponnat Royale Réserve Brut

Löjrom På Krispig Surdeg

Ingredienser

Räcker till 12 stycken tilltugg   Surdeg

  • 200 g rågmjöl
  • 200 g vatten
  • 100 g vetemjöl
  • 400 g fritösfett/matolja

Topping

  • 1 dl smetana
  • 300 g löjrom
  • 1 kruka körvel
  • 1 rödlök
  • 1 citron
  • 1 msk strösocker
  • Svartpeppar
  • Olivolja
Gör Så Här

Surdeg
OBS! Surdegen görs i förväg, men har man inte hunnit med det, finns den ofta att köpa färdig i bl a bagerier. Gör annars en egen surdeg och ta hand om den genom att mata den med mer mjöl och vatten så lever den i all evighet!

Blanda rågmjöl och vatten i en bunke, vispa ut mjölet ordentligt. Häll degen i en skål eller burk med lock och låt den stå i rumstemperatur 2-3 dagar tills det bubblar livligt. Rör om varje dag. Blanda sedan surdegen med vetemjöl och arbeta degen med en elvisp tills degen blir seg. Häll surdegen i en spritspåse och värm i fritösen oljan till ca 160 C.

Spritsa små knyten i fritösen. Lyft upp dem när de fått fin färg. Beroende på tjockleken är det bra att torka knytena i ugnen på 75 C tills de är helt krispiga.

Topping
Hyvla rödlöken och pressa citronen. Häll citronsaften över löken och blanda med sockret.


Toppa surdegsknytena med smetana, löjrom, tunt skuret äpple, körvel och den skivade rödlöken.

Vintips:

Philipponnat Royale Réserve Brut

Tom Sjöstedt Årets Kock 2015

Andra goda recept Se fler recept
Se fler recept