Våra bästa nyårsdrinkar
227:-
75 CL NATURKORK GLASFLASKA
Torrt, medelfylligt, djupt, mineraliskt, friskt och fruktigt-örtigt vin. Steinriegl bjuder på ett vackert samspel mellan de kalla mineraliga skiffertonerna och de aromatiska men krispiga nyanserna av grapefruktskal, citrusblad, nässla, kanderad lime och ett uns stjärnanis och vanilj.
Region
Steiermark
Distrikt
Sudsteiermark DAC
Art.Nr
9238001
Alkoholhalt
13 %
Region
Steiermark
Producent
Distrikt
Sudsteiermark DAC
Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Passar Till
Förträffligt med skaldjursplatå, kallrökt lax, smörstekt torsk, abborre eller hälleflundra, hel bakad dorade med citroner, örtbakad kyckling, vitello tonnato, sparrisrisotto med gröna ärter och rivet limeskal, fyllda paprikor, get- och fårostar.
Skaldjur
Smak
Torrt, medelfylligt, djupt, mineraliskt, friskt och fruktigt-örtigt vin. Steinriegl bjuder på ett vackert samspel mellan de kalla mineraliga skiffertonerna och de aromatiska men krispiga nyanserna av grapefruktskal, citrusblad, nässla, kanderad lime och ett uns stjärnanis och vanilj.
Doft
Mineralisk och aromatisk med aromer av ren skiffer och citrusfrukter.
Kuriosa
Ried Steinriegl är erkänd som en av Steiermarks mest ansedda enskilda vingårdar (ried). Den är mycket brant med en lutning från 40 upp till 78%, ligger på 400-540 meters höjd och vetter mot sydsydväst. Denna växtplats formar viner som är mycket smakintensiva, med uttalad mineralitet och stor. Sedan årgång 2018 har vingården fått sigillet 1 STK för Premier Cru eller Erste Lage. STK står för Steirische Terroir und Klassik Weingüter eller på svenska Steiermark Terroir och Klassiska vinerier. STK är en gruppering av 12 vinproducenter från Steiermark som har åtagit sig en regionspecifik vinkultur där enastående kvalitet är ledorden. STK-sigillet är ett skyddat varumärke och garanterar viner av högsta kvalitet från Steiermarks bästa premier cru (1 STK) och grand cru (G STK) vingårdsläge. Gruppen har valt att följa striktare regler än appellationens regler när det gäller avkastning, släppdatum, skörd samt hållbarpraxis i vingårdarna.
Vinifiering
Manuellskörd. Druvorna plockas mycket sent i slutet av oktober för maximal mognad men innan de blir angripna av ädelröta. Kort macerering följt av försiktig och mycket långsam pressning. Hela vinet genomgår långsam spontanjäsning i 500-liter ekfat av franskt ursprung (1 till 2-år gamla) samt 2000 till 3000-liter stora ekfat av österrikiskt ursprung (3 till 10 år gamla). Det unga vinet ligger sedan på fat i kontakt med jästfällning i 11 månader. Serveras med fördel vid 12C.
Druvor
Sauvignon Blanc 100%
Fatkaraktär
Viss Ekkaraktär
Lanseringsår
2023