In English

Domaine Rolet Côtes du Jura Blanc Tradition

Frankrike

Domaine Rolet Côtes du Jura Blanc Tradition

Frankrike

0 CL

Torr och läckert nötig smak med inslag av solmogen citrus, bivax, gula stenfrukter, omogen ananas, passionsfrukt, nykokt saltkola, diskreta fattoner och en intensivt uppfriskande syra.

Art.Nr

Alkoholhalt

0 %

Producent

Domaine Rolet

Region

Jura

Sockerhalt

0.12 g/l

Art.Nr

Alkoholhalt

0 %

Region

Jura

Producent

Domaine Rolet

Sockerhalt

0.12 g/l

Fyllighet

Sötma

Fruktsyra

Passar Till

Ett fantastiskt matvänligt vin som passar till både chark- och osttallriken (allra helst med klassikerkombon comté), långkok på fläsk, konfiterade anklår eller smakrika skaldjur som krabba och gratinerad hummer.

Skaldjur

Skaldjur

Buffémat

Buffémat

Fläsk

Fläsk

Ost

Ost

Smak

Torr och läckert nötig smak med inslag av solmogen citrus, bivax, gula stenfrukter, omogen ananas, passionsfrukt, nykokt saltkola, diskreta fattoner och en intensivt uppfriskande syra.

Doft

Underbart komplexa aromer av nötter och exotiska stenfrukter.

Kuriosa

Domaine Rolet är en av de legendariska egendomarna i Jura. Vingården grundades redan år 1942 och är Juras första självständiga egendom. De arbetar småskaligt och hållbart, alla druvor skördas manuellt och inga kemiska bekämpningsmedel används. År 2020 startade de även sin resa mot att bli ekologiskt certifierade. Deras viner kännetecknas av renhet och balans och de speglar sin terroir på ett ärligt och rättframt sätt. Egendomen har en samling av äldre årgångar i magnumbutelj, vilket är ytterst ovanligt bland producenter i Jura. Lagringspotential: oändlig för en oöppnad flaska. En öppnad flaska bör konsumeras inom två dagar. Använd gärna en vakuumpump.

Vinifiering

Druvorna skördades manuellt. Côtes du Jura Blanc Tradition är ett oxidativt vin (vilket betyder att vinet har exponerats för syre under flera års lagring) och representerar en av de klassiska vinstilarna i Jura. Savagnin-druvorna lagrades fyra år ”sous voile” (vilket betyder ”under jästtäcke”) på 225-liter stora ekfat. De faten fylls inte ända upp, för att lämna utrymme för syre. En hinna av jäst bildas, som kallas för ”voile”. Chardonnay-druvorna lagrades i fyra år på stora gamla fat, så kallade foudres, som toppas upp. Den slutgiltiga blenden gjordes tre månader innan buteljering. Vinet fick minimal filtrering. Serveras med fördel vid 14-15C. - Innehåller sulfiter.

Druvor

Chardonnay 50%, Savagnin 50 %

Fatkaraktär

Viss Ekkaraktär

Liknande drycker
Inspiration Dryckeslära
Dryckeslära