In English
Vitt

Arbois Vin Jaune

Frankrike, Årgång 2011
Vitt

Arbois Vin Jaune

Frankrike, Årgång 2011
Vitt

Arbois Vin Jaune

Frankrike, Årgång 2011

429:-

62 cl
GLASFLASKA

Artikelnr
2596622

Alkoholhalt
14 %

Producent
Domaine Rolet

Region
Jura

Distrikt
AOP Arbois

Sockerhalt
0,20 g/l

Fyllighet

Sötma

Fruktsyra

RESTAURANGSORTIMENT

Gör som hundratals andra restaurangkunder och lägg din order via Spendrups E-handelsportal.
Till E-handeln

Har du frågor eller funderingar? Kontakta oss

Spara i lista Ta bort ur lista

Fyllighet

Sötma

Fruktsyra

RESTAURANGSORTIMENT

Gör som hundratals andra restaurangkunder och lägg din order via Spendrups E-handelsportal.
Till E-handeln

Har du frågor eller funderingar? Kontakta oss

Spara i lista Ta bort ur lista

Produktinformation

Druvor
100% savagnin

Doft
Kryddiga aromer av kummin, koriander, kardemumma, ingefära och gurkmeja följt av rökiga, nötiga toner och kanderad citrusfrukt.

Smak
Vin Jaunes alldeles säregen torra profil med inslag av nötter, curry-kryddor, torkade aprikoser, torkade gula äpplen, Meyer-citron, apelsin, guava, vitpeppar och fat. Sedan kommer Savagnin-druvan med sin höga syra för en klassisk uppfriskande riktigt torr final.

Fatkaraktär
Viss Ekkaraktär

Kuriosa
Vin Jaune är ett oxidativt vin - och inte ett oxiderat vin! Den särpräglat nötiga, kryddiga doften och smaken som Vin Jaune är känt för kommer från en kontrollerad lagring på fat och är karakteristisk. Vinet buteljeras alltid i en s.k. "clavelin" flaska. Flaskan rymmer 62 centiliter, den mängd vin som blir kvar i faten när vinet legat sina stipulerade sex år. Magnifik lagringspotential på minst 20-50-70 år men det är inte ovanligt att se betydligt äldre årgångar dyka upp på marknaden. Den äldsta årgången som har sålts på auktion är från 1774 (år 2011 såldes årgången 1774 för 57 000 € och 7 år senare för 107 700 €!). Serveras med fördel vid 16C.

Passar Till
Otroligt versatil! Passar till fisk och skaldjur, fågel som Vin Jaune bräserad coq au vin med Karl-Johan svamp, gräddbaserade rätter, svamprätter eller lagrad Comté-ost. Men den gör också underverk med exotiska rätter som kryddiga curry rätter.

Vinifiering
Druvorna skördas och sorteras manuellt. Vanlig och malolaktisk jäsning. Det unga vinet flyttas därefter till gamla ekfat. Faten fylls inte upp hela vägen för att lämna ett utrymme för syre. En hinna av jäst bildas - s.k. "voile" i Jura. Jästtäcket skyddar vinet från kraftig oxidation och skapar Vin Jaunes typiska nötiga och kryddiga doft och smak. Vinet lagras under jästtäcke ("voile") i 6 år och 3 månader innan buteljering.

Lanseringsår
2020

Liknande drycker
Inspiration Dryckeslära
Dryckeslära