In English

Mercurey Premier Cru Clos du Roi

Frankrike

Mercurey Premier Cru Clos du Roi

Frankrike

0 CL

Medelfyllig till fyllig, rik, rund, fruktig och silkig med värmen och elegansen av Pinot Noir från södra Bourgogne. Inslag av körsbär, hallon, kryddor, mörk choklad, en toppnot av viol och lite fat. Alla komponenterna i vinet - fruktsötman, syran och tanninerna - smälter samman för en silkeslen final: härlig, lång och intensiv.

Art.Nr

Alkoholhalt

0 %

Region

Bourgogne

Sockerhalt

0.3 g/l

Art.Nr

Alkoholhalt

0 %

Region

Bourgogne

Sockerhalt

0.3 g/l

Fyllighet

Strävhet

Fruktsyra

RESTAURANGSORTIMENT

Gör som hundratals andra restaurangkunder och lägg din order via Spendrups E-handelsportal.
Till E-handeln

Har du frågor eller funderingar? Kontakta oss

Spara i lista Ta bort ur lista File icon

Passar Till

Klockren med örtbakad lammstek, oxfilé, hängmörad biff, grillade iberico racks och avslutningsvis en bit Tomme des Bauges-ost.

Lamm

Lamm

Smak

Medelfyllig till fyllig, rik, rund, fruktig och silkig med värmen och elegansen av Pinot Noir från södra Bourgogne. Inslag av körsbär, hallon, kryddor, mörk choklad, en toppnot av viol och lite fat. Alla komponenterna i vinet - fruktsötman, syran och tanninerna - smälter samman för en silkeslen final: härlig, lång och intensiv.

Doft

Stor generös doft med solmogna mörka och röda bär, plommon, svarta vinbär, kryddor, viol och fat.

Kuriosa

Ett bra alternativ till Pommard! Clos du Roi är en enskild vingård som omfattar elva hektar. Vingården har i flera århundraden varit erkänd som en växtplats som ger viner av överlägsen kvalitet. Den kallades Clos des Ducs när hertigdömet Bourgogne fortfarande var självständigt och styrdes av de mäktiga hertigarna av Bourgogne. Den blev sedan kungen av Frankrikes egendom, vid den siste hertigen av Bourgognes död (år 1477). Château de Chamirey äger idag tre hektar av de totala elva och de omplanterade sin del av vingården år 1970. Clos du Roi har en sydlig/sydvästlig exponering och konkav sluttning. Jordmånen består av mörk lera omringad av kalksten. Lagringspotential: drick nu eller spara 8-10 år till i källaren. Serveras med fördel vid 13-14C.

Vinifiering

Manuell skörd och handsortering. Delvis avstjälkning. Kall maceration 4-6 dagar innan alkoholjäsningen startar med naturlig jäst. Jäsningen pågår 15 dagar med pigeage (när skalmassan pressas ner). Hela vinet lagras 15 månader i 228-liter burgundiska ekfat (25% nya).

Druvor

100% Pinot Noir

Fatkaraktär

Viss Ekkaraktär

Liknande drycker
Inspiration Dryckeslära
Dryckeslära