In English
Ekologisk
Veganskt
Hållbarhetscertifierad

Casa E. di Mirafiore Langhe Dolcetto EKO

Italien
Ekologisk
Veganskt
Hållbarhetscertifierad

Casa E. di Mirafiore Langhe Dolcetto EKO

Italien

0 CL

Finstämd, elegant och sammetslen med mjuka tanniner, pigg syra och toner av mörka körsbär, solkyssta hallon, örter och lakritsrot.

Art.Nr

Alkoholhalt

0 %

Region

Piemonte

Sockerhalt

0.2 g/l

Art.Nr

Alkoholhalt

0 %

Region

Piemonte

Sockerhalt

0.2 g/l

Fyllighet

Strävhet

Fruktsyra

Passar Till

Fantastiskt matvänlig. Ett säkert kort är att ta inspiration från druvans ursprung och välja italiensk husmanskost som bolognese, lasagne, svamppasta, eller chark och italienska ostar.

Fisk

Fisk

Fläsk

Fläsk

Lamm

Lamm

Nöt

Nöt

Fågel

Fågel

Grönsaker

Grönsaker

Ost

Ost

Smak

Finstämd, elegant och sammetslen med mjuka tanniner, pigg syra och toner av mörka körsbär, solkyssta hallon, örter och lakritsrot.

Doft

Inbjudande och läckert rödbärig doft med nyanserade inslag av örter och sötlakrits.

Kuriosa

Casa E. di Mirafiore Langhe Dolcetto Organic 2021 är ekologiskt, veganskt, FSC- och Equalitas-certifierad samt buteljerad på lättviktsflaska. Casa E. di Mirafiore Langhe Dolcetto Organic är gjort på den fantastiska druvan dolcetto, som är unik för Piemonte. Namnet dolcetto betyder den lilla söta på italienska, men vinerna är inte söta. De små druvorna bjuder dock på direkt charm, rödbärig frukt, fina tanniner och pigg syra som är otroligt tacksamt att matcha med mat. Den historiska egendomen Casa E. di Mirafiore grundades redan år 1878 i Barolo i Piemonte. Egendomen blev snabbt känd för högkvalitativa viner med Serralungas karaktäristiska kraft, djup och elegans. Casa E. di Mirafiore är dessutom den första vingården i Piemonte som fick ekologisk certifiering. De jobbar manuellt i vingården, vinerna får jäsa spontant på naturlig jäst och de har ovanligt ambitiöst hållbarhetstänk i vineriet. Det är med andra ord inte så konstigt att Mirafiore finns på den prestigefyllda listan Marchio storico, som den italienska regeringen skapat för att lyfta historiska italienska varumärken av nationellt intresse.

Vinifiering

Druvorna skördades för hand. Jäsningen skedde spontant i ståltank, till en början vid 28–29°C med frekvent överpumpning av musten (för att optimera och erhålla färg och tanniner) och sedan lite svalare, vid 24–26°C. Efter den malolaktiska jäsningen fördes det unga vinet över till stora franska och slavonska ekfat där det fick vila i fyra månader. Därefter lagrades vinet ytterligare sex månader på ståltank, innan försiktig filtrering och buteljering. - Innehåller sulfiter.

Druvor

Dolcetto 100%

Fatkaraktär

Viss Ekkaraktär

Liknande drycker
Inspiration Dryckeslära
Dryckeslära