189:-
75 cl
GLASFLASKA
Artikelnr
5576601
Alkoholhalt
12,50 %
Producent
Maison Kuentz Bas
Region
Alsace
Distrikt
Vin de France
Sockerhalt
3,4 g/l
Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Druvor
Pinot Meunier 100%
Doft
Resultatet är ett vin med oerhört finstämd, ren, fruktdriven och aromatisk doft med toner av röda sommarbär, saftig citrus, kex och lätt blommighet.
Smak
Smaken är torr, pigg, fruktig och fantastiskt frisk med fina bubblor och nyanserade inslag av röda vinbär, jordgubbar, apelsinskal och örtiga toner. Lagringspotential: nu och upp till fem år.
Fatkaraktär
Ingen Ekkaraktär
Kuriosa
Maison Kuentz-Bas Meunier Tu Bulles Pet Nat Rosé 2019 är något så ovanligt som 100 procent pinot meunier odlat i Alsace. Vinet är faktiskt resultatet av ett misstag gjort av plantskolan i Alsace. De trodde nämligen att de levererade pinot noir till producenten Maison Kuentz-Bas. I själva verket var det druvan pinot meunier, som ju inte är tillåten för AOP Alsace. För att göra det bästa av situationen bestämde Maison Kuentz-Bas vinmakare för att göra en hyllning till den klassiska champagnedruvan pinot meunier i form av ett naturligt mousserande vin och klassificera det som Vin de France. Vinet har fått sina bubblor genom buteljering innan jäsningen var helt klar, för att behålla kolsyran i flaskan (eftersom kolsyra bildas under jäsningen). Metoden har åtskilliga hundra år på nacken och heter méthode ancestrale. Numera kallas vinerna oftast pétillant naturel – eller kort och gott pet nat. Det här anses vara den ursprungliga metoden för att göra mousserande viner och har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden tack vare det ökade intresset för småskalig vinproduktion.
Det är alltså 100 procent jäst druvjuice av 100 procent pinot meunier, inget annat. Naturlig jäst och inga tillsatta sulfiter. De enda tillåtna tillsatserna enligt vinmakaren Olivier Raffin, är: ”love, humour, care and indulgence!
Passar Till
Passar kanske allra bäst till gott sällskap och lättare, salta tilltugg i bersån.
Vinifiering
Manuellskörd. Pet Nat (som står för Pétillant Naturel eller ”naturligt pärlande”) är ett mousserande vin som görs enligt Méthode Ancestrale. Metoden innebär att efter försiktig pressning förs vinet över till tank där det börjar spontanjäsa. När den önskade sockerhalten är nåd och innan vinet jäst klart buteljeras vinet i en försluten flaska där det fortsätter att jäsa ut och under tiden bildar fina kolsyrebubblor. Vinet jäser alltså enbart en gång på flaskan till skillnad av champagne, cava eller crémant som jäser två gånger på flaskan. Vinet degorgeras och toppas upp innan buteljering. Inga adderade sulfiter. Serveras med fördel vid 10C.
Lanseringsår
2022