In English

Vinos LaZorra

Bergiga Salamanca ligger i regionen Castilla y León, nära gränsen till Portugal. Trots att det producerats vin i regionen i åtminstone 2000 år fick den sin egna ursprungsmärkning först år 2010. Regionen är stolt över att husera den unika druvan rufete, som finns här och över gränsen i centrala Portugal.

Vinproduktionen i Salmanca har en ekologisk och naturnära tradition och flera av vingårdarna ligger inom en UNESCO-skyddad naturpark, vilket förbjuder all form av konstgödsling och besprutning förbjuden. Det passar producenten Vinos LaZorra, som har en uttalat naturlig profil och varken klarnar, filtrerar eller stabiliserar sina viner.

LaZorras vinmakare Agustin Maillo visio är att lyfta fram regionens sällsynta druvor och ge dem den status de förtjänar. Augustin äger en restaurang i den lilla staden Mogarraz och hans familj har alltid producerat vin. För några år sedan bestämde han sig för att börja arbeta med vin på heltid. LaZorra äger cirka 20 hektar vingårdar med minst 60 år gamla vinrankor planterade i granit och skifferjord.