In English

Tamnavulin Red Wine Cask Edition Cabernet Sauvignon – whisky lagrad på vinfat

Det lilla destilleriet Tamnavulin från Speyside har tagit whiskyvärlden med storm och de har gjort det med whisky som är fruktigt smakrik – utan den minsta tillstymmelse till rökighet. Nu kommer en efterlängtad nyhet från serien där de lagrar whisky på olika vinfat. Tamnavulin Red Wine Cask Edition Cabernet Sauvignon finns från och med 1 juni i Systembolagets fasta sortiment.

Alk.halt: 40 % vol. | Art.nr: 343 | Volym: 700 ml | Pris 299 kr

Klicka här för att beställa

Skotska Tamnavulin har bara funnits på den svenska marknaden ett par år, men har redan blivit ett av de mest populära whiskyvarumärkena bland svenskar. Deras särskilda serie med whisky som slutlagrats på vinfat har blivit lite av destilleriets signum. Nu kommer deras andra whiskyn som legat på vinfat; 1 juni lanseras Tamnavulin Red Wine Cask Edition Cabernet Sauvignon i Systembolagets fasta sortiment. Vi kan passa på att förvarna om att den första whiskyn i vinserien från Tamnavulin sålde slut i hela landet när den lanserades i fjol. Precis som namnet antyder är Tamnavulin Red Wine Cask Edition Cabernet Sauvignon en whisky som är slutlagrad på franska ekfat som tidigare huserat vin gjort på druvan cabernet sauvignon. Det ger whiskyn vinösa toner och en rik, fyllig och sammetslen smak med inslag av nektariner, plommon och söta, röda bär. Mjuk och djup, helt enkelt. Det är en alldeles särskild whiskyupplevelse som passar både rutinerade och oerfarna whiskyprovare.

Speyside är Skottlands viktigaste region när det kommer till whiskyproduktion. Över 90 procent av landets destillerier finns just här. Det är därför inte så konstigt att det är svårt att prata om en enhetlig stil och karaktär för Speyside. Tamnavulins komplexa fruktighet och avsaknad från rökighet är dock faktiskt ganska karaktäristiskt för regionen. Även traditionen att låta slutlagra whiskyn på vinfat. Traditionellt har Speysides destillerier nämligen varit duktiga på att använda gamla sherryfat.

Tamnavulin är ett litet destilleri som ligger i den lilla byn Tomnavoulin, i Speyside. Destilleriet drivs av ägaren Joanne Reavley. Namnet Tamnavulin härstammar från gaeliska för ”kvarn på kullen” och är uppkallad efter den tidigare kardningskvarnen som ligger på platsen för destilleriet. Vattnet som används kommer från naturliga undervattenskällor, vilket ger vatten av oerhört god kvalitet. Det är avgörande för att Tamnvulins whisky ska kunna hålla sin höga kvalitetsnivå på slutprodukten.

Tamnavulins succé på den svenska whiskymarknaden har uppmärksammats i bland annat Allt om whisky. Läs mer här.

Whisky från Tamnavulin