In English

SOU Alvarinho – transparent uttryck av norra Portugals signAturdruva

SOU Alvarinho är ett samarbete mellan vinproducenterna och vännerna Joana Santiago och Nuno Mira do Ó. Med minimalistisk vinifering visar de druvans potential och fantastiska kvalitet i ett transparent och modernt uttryck. Den 21 januari släpps 360 flaskor av årgång 2019 i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Art.nr: 94273 | Pris 299 kr | Alk.halt: 12,5% vol. | Volym: 750 ml

Klicka här för att beställa

SOU Alvarinho är ett samarbete mellan vinproducenterna och vännerna Joana Santiago och Nuno Mira do Ó. Efter att ha diskuterat druvsorten alvarinhos potential över några flaskor vin bestämde de sig för ett gemensamt projekt. Tillsammans visar de druvans fantastiska kvalitet i ett transparent och modernt uttryck.
Druvorna kommer från en av Quinta de Santiagos vingårdar i Monção -Melgaço. I vineriet fick Nunos minimalistiska handlag skapa ett vin som är ett ärligt och osminkat exempel på alvarinhos storhet. Sou är portugisiska för jag är och SOU Alvarinho är två kompromisslösa vinmakares tolkning av vad druvan alvarinho faktiskt är.

– Raw, rebellious and tense, säger de själva.

SOU Alvarinho har vinifierats med minsta möjliga påverkan. Efter noggrann selektering, manuell skörd och varsam pressning fick druvorna jäsa på sin naturliga jäst. 40 procent av vinet vinifierades i gamla franska 400-liters ekfat (där den malolaktiska jäsningen också skedde spontant) och 60 procent i ståltankar. Efter jäsning fick vinet vila i nio månader på jästfällningen. Efter lätt klarning och slutlig blending fick det vila ytterligare två månader innan buteljering i augusti 2020.

Resultatet är ett vin med oerhört komplex och finstämd doft av vit stenfrukt, gul citrus, lätt blommighet och våt sten. Smaken är fantastiskt välbalanserad med stolt struktur och druvans omisskännligt spikraka syra som mynnar ut i ett långt, nyanserat och mineraldrivet avslut. Passar kanske allra bäst till naturella skaldjur, grillad vit fisk, eleganta grönsaksrätter eller på egen hand.

QUINTA DE SANTIAGO
Egendomen Quinta de Santiago har varit i familjen Santiagos ägo sedan år 1899. I nästan 100 år var deras huvudsakliga produktion självförsörjning av vin, olivolja, lupiner, spannmål, mjölk, kött och frukt. Majoriteten av druvorna såldes vidare till större producenter fram till år 2011.

År 2009 tog dock farmor och dåvarande ägaren Mariazinha Santiago beslutet att istället för att bara sälja druvorna istället behålla dem för att kunna sälja sitt eget vin. Hon menade att deras unika terroir med extraordinär solexponering och hållbara jordbruk även borde ansvara för slutprodukten. Vi kan inte annat än hålla med om att det var rätt beslut. Den första årgången (2012) lanserades på marknaden 2014. Ansiktet utåt för familjeprojektet idag är Joana Santiago, som helt klart ärvt sin mormors energiska passion och respekt för vingården.

Quinta de Santiago använder bara egna druvor i sina viner. Egendomen omfattar 7,5 hektar i Monção och Melgaço i Vinho Verde, som är mest känt för sina fantastiska viner på druvan alvarinho. Vingårdarna ligger på 70–100 meters höjd på alluviala terrasser, med lerig jordmån och sydostlig exponering.

Här kan du läsa mer om dryck och våra nyheter