In English

Pinnvinet Cantina Zaccagnini Dal Tralcetto Montepulciano d’Abruzzo blir ekologiskt

Precis lagom till vinterns småplock blir äntligen det älskade pinnvinet Cantina Zaccagnini Dal Tralcetto Montepulciano d’Abruzzo ekologiskt certifierat! I och med den nya certifieringen får vinet ett nytt artikelnummer men behåller sin osedvanligt matvänliga karaktär.

Art.nr: 2390 | Pris 115 kr | Alk.halt: 12,5% vol. | Volym: 750 ml

Klicka här för att köpa/beställa

Eftersom frågan om hållbar utveckling är mer aktuell någonsin är vi väldigt glada över att ett av svenskarnas favortviner nu blir ekologiskt certifierat. Ciccio Zaccagnini startade Cantina Zaccagnini 1978 med en blygsam vinproduktion i garaget hemma på gården i Bolognano. Vineriet finns kvar på samma plats och Ciccios har nu fått sällskap av sin son Marcellos i verksamheten. Cantina Zaccgnini är idag ett otroligt uppskattat vineri med en diger katalog som exporteras världen över. Det röda dal Tralchetto Montepulciano d’Abruzzo är idag ”pinnvinet” med hela svenska folket.

Vinet kommer från ekologiska odlingar där vingårdarna har en jordmån av blandad sand och lera. Vinrankorna är spaljerade för bästa solexponering och luftgenomströmning. Skörden sker manuellt under slutet av september och druvorna pressas sedan mjukt. Vid jäsningen pressas skalen ned så att macereringen sker under ytan. Jäsningen tar cirka 15 dagar i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet lagras några månader på ståltank innan buteljering.

Vinet har en pigg och rödfruktig doft av körsbär, hallon, färska örter och lite vitpeppar. Smaken är frisk, rödbärig och läckert örtig med mjuka tanniner.

Vinets mjuka, friska och örtiga karaktär gör sig lika bra till en klassisk charktallrik som till stundande julbord eller lasagne och pizza. Servera gärna vinet lite svalare, vid cirka 14-16 grader.