In English

Legaris Crianza 2016 – Nytt Vin I Nytt Sortiment

Systembolaget utökar sina tillfälliga släpp och i den första lanseringen hittar du det prisade rödvinet Legaris Crianza 2016 från Ribera del Duero i Spanien.

Legaris Crianza 2016 - Nytt Vin I Nytt Sortiment

Det händer saker på monopolet! Nyfikna konsumenter har gjort att försäljningen av drycker i det så kallade tillfälliga sortimentet på Systembolaget ökat rejält. De släpp som tidigare gått under namnet Små partier kompletteras därför nu med ”TSV” (tillfälligt sortiment volym) som kommer i större volym och lanseras i fler butiker. Nu på fredag 4 oktober kommer det första släppet och från oss kommer Legaris Crianza 2016 från Ribera del Duero.

Den spanska regionen Ribera del Duero är en av anledningarna till att svenskar numera kan fler regioner än Rioja. Den nordliga regionen har haft vinproduktion i flera tusen år, men fick sin ursprungskyddande Denominaicion de Origen så sent som 1982. Ribera del Duero har blivit känt för sina högkvalitativa och kraftiga rödviner, som ibland beskrivs som Rioja med extra allt. Precis som i Rioja görs de flesta vinerna på druvan tempranillo, som här går under namnet tinto fino. I regionens kontrastrika klimat får druvan lite mindre bär, tjockare skal och högre sockerinnehåll, vilket ger kraftfulla viner med god lagringspotential och lite högre alkoholhalt.

Vineriet Legaris startades och byggdes av Codorníugruppen 1999 och vinmakare Jorge Bombín vill uttrycka modern utveckling kombinerat med regional stolthet och tradition. Legaris Crianza 2016 är ett utmärkt exempel på varför Ribera del Duero blivit en av de mest ansedda regionerna. Vinet gjort på 91 procent tinto fino och 9 procent cabernet sauvignon från flera olika vingårdar. Varje vinläges unika jordmån och förutsättningar bidrar till att ge vinet komplexitet. Extra nyansrikedom kommer även från 12 månaders lagring på ekfat. Resultatet är ett vin med stor och intensiv doft av mörk frukt, ekfat, mintchoklad och torkade örter. Smaken har en imponerande balans av frukt, fat, fyllighet och tanniner. Det här är ett rejält vin för rejäla klunkar och till rejäl mat. Fram med saftigt grillad fläskkarré eller chorizofylld majskyckling. Vinet är från den strålande årgången 2016, och är en lagringsduglig pjäs som förtjänar en vända på karaff. Servera gärna vid 16 grader.

Vinet har fått guldmedalj i tävlingen CINVE, 91 poäng av James Suckling och 90 poäng Guía Peñín. Här ser du vilka butiker som har det på hyllan, men du kan även beställa det till lokala bolag.

Legaris Crianza 2016

Nr 95004, 179 kr, 75 cl, 15 % vol.

Liknande innehåll Se fler nyheter
Se fler nyheter