In English

Grythyttan Skogsglögg – gjord på blåbär, lingon och äpple som kryddats enligt klassiskt svenskt recept

Vår glögg Grythyttan Skogsglögg kommer från hjärtat av trolska Bergslagen. Glöggens fruktbas är gjord på bär och äpple och kryddas enligt klassiskt svenskt recept. Vi firar dessutom Skogsglöggs 20-årsjubileum med att ge flaskan en ny, grön etikett för att tydligare visa ursprung och karaktär.

Klicka här för att beställa

Grythyttan Skogsglögg kommer från hjärtat av trolska Bergslagen, där den har producerats sedan år 2001. Idag är den en uppskattad säsongsdryck som förstås gör sig allra bäst till adventsfika och julbord. Till skillnad mot de flesta andra glöggsorter som görs på vin från vindruvor görs Skogsglögg på en fruktbas av blåbär, lingon och äpple. Det ger den en särskild fräschör av friska skogsbär, som passar perfekt till det klassiska kryddreceptet.  

Vi på Spring Wine & Spirits och Spendrups Bryggeri köpte den lilla glöggfabriken tidigare i år, lagom till att Skogsglögg fyller 20 år. Vi behöll originalreceptet, men gav flaskan en ny, grön etikett för att tydligare visa ursprung och karaktär. 

Vinifiering 
Grythyttans Skogsglögg är en bärvinsglögg från Bergslagen och gjord enligt klassiskt svenskt recept. Basen består av lingon, blåbär och äpple som sedan kryddas med klassiska julkryddor som kryddnejlika, kardemumma, pomerans och ingefära. 

Tillverkningen startar i maj med jäsning av bär- och fruktjuice tillsammans med kryddor på ståltank. Blenden får sedan ligga tre-fyra veckor för att alla smaker ska extraheras ordentligt innan varsam filtrering sker. Efter sommaren är glöggen klar att buteljeras för att sedan få vila på flaska så att alla smaker integreras och glöggen blir som allra bäst lagom till jul. 

Doft
Doften är stor och kryddig med inslag av kardemumma och kryddnejlika. 

Smak
Smaken är elegant med fin balans mellan sötma och syra och toner av blåbär, lingon, ingefära, kanel, kryddnejlika och pomerans. Eftersmaken är lång och har nyanserade inslag av julkryddor. 

Läs mer här