In English

Succévinet Sans Soufre Ajouté tillbaka – från biodynamiska Maison Cazes

Nu är vinet som gjorde braksuccé förra året tillbaka med nya årgången: Sans Soufre Ajouté 2020 från biodynamiska Maison Cazes. Den 7 september släpps 15 600 flaskor i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Alk.halt: 14 % vol. | Art.nr: 92089 | Volym: 750 ml | Pris 99 kr

Klicka här för att beställa

Maison Cazes har funnits sedan år 1895 och är en av Europas största biodynamiska vinproducenter och en av de ledande producenterna i Roussillon i södra Frankrike. Egendomen omfattar idag 220 hektar och drivs sedan år 1997 enligt biodynamiska principer. Familjen Cazes driver fortfarande företaget med Emmanuel Cazes som chefsvinmakare. År 2012 köpte Cazes Les Clos de Paulilles, en prestigefylld egendom som ligger mellan Banyuls och Collioure.

Sans Soufre Ajouté är franska och betyder på svenska ”utan tillsatta sulfiter”. Att det här sydfranska rödvinet gjorde succé förra året är inte så konstigt, intresset för biodynamisk vinodling är större än någonsin. Vinet är en klassisk sydfransk blend på 40 procent grenache, 35 procent carignan och 25 procent syrah.

Arbetet på vingården och i vinkällaren hos Maision Cazes är minimalistiskt. Skalmacereringen hanteras försiktigt runt 25 °C med en eller två överpumpningar under en dag. Efter 10 dagar töms tanken och pressarna är separerade för att undvika bakteriell kontaminering. Vinet genomgår malolaktisk jäsning på ståltank där inga sulfiter används. Vinet har ursprunget AOP Côtes du Roussillon Villages och vingårdarnas beskaffenhet är mestadels lera och kalksten med vissa schistosmaterial samt kiselsten, en terroir som passar perfekt för produktion av högkvalitativa viner.

Vinet bjuder på en sprudlande energi och mängder av pigga fruktaromer som mörka skogsbär och toner av färska örter och svartpeppar. Smaken är frisk och välbalanserad med mjuka tanniner och en lång avslutning. Vinet vinner på att dekanteras så att aromerna utvecklas till sin fulla potential.

Servera till grillad kyckling, färsbiffar, fläskkotlett, charkuterier eller smakrikt vegetariskt. Vinet gör sig även utmärkt som lätt kylt sällskapsvin.

Lär dig mer om biodynamisk odling.

Vår viner från Frankrike på Systembolaget