In English

krogar vi gillar: Restaurang Toppen

Restaurang Toppen i Vemdalen brann ner till grunden för tre säsonger sen, men de är nu tillbaka och är bättre än någonsin. Hela menyn är svensk och hamburgaren köps in från ägarens gamla träslöjdslärare. 

Restaurang Toppen ligger på högsta toppen Skalsfjället i Vemdalsskalet. Svindlande 942 meter över havet serveras frukost, lunch, after ski och middag med bara svenska råvaror. Vi har pratat med krögaren Christopher Bergenvass, som driver stället tillsammans med sin fru Maria Bergenvass och mor Maria Söderström.

– Det startade som ett mor- och dotterföretag. Mormor köpte marken år innan liften upp hit ens var öppnad. Dörrarna slogs upp 2008, ett år efter liftinvigningen. Modigt av de kvinnorna måste jag säga! Markpriserna var förstås inte så hisnande då, det fanns ju ingenting här. Efter hand har Restaurang Toppen vuxit fram utifrån gästernas behov. Vi började som ett litet café och har idag lite olika skepnader beroende på tid på dagen. På morgonen serverar vi nybakat bröd, bullar och nybryggt kaffe. Sen är det god lunch, after ski och fullblodad restaurang med bordsservering, berättar Christopher som är född och uppvuxen i Vemdalen.

– Vi har tydligt fokus på svenskt på menyn. Den är helt uppdaterad för säsongen nu och ingen får missa vårt lamm från Oviken. Och burgaren kommer faktiskt från min gamla träslöjdslärare! När han startade eget sa jag att vi måste få köpa av honom, så han införskaffade egna maskiner och körde igång.

– Vi har mycket svenskt i glasen också. Vi säger oklassiskt svenskt, men ändå svenskt. Vi serverar varm äggtoddy och gör egen glühwein, egen äppelmust och äppeldrink på äpplen från ett musteri Carlshamn. Maria är därifrån och vi träffades där, så det blir också lokal anknytning. Jag lurade ju upp henne mer än 90 mil!

– Hon hade en bakgrund inom restaurang, till skillnad mot mig som egentligen är snickare. Maria var verkligen klippan här och idag är vi gifta. Vi blev ett par nere på Smögen och egentligen sa vi väl då att vi skulle skaffa en stabil inkomst men… Vår dotter Asta föddes år 2018 och samma år vi tog över Toppen från mamma.

För tre säsongen sedan, mitt under pandemin brann hela restaurangen ner till grunden. Det har förstås varit en lång kamp tillbaka, som de påbörjade direkt.

– Det var ju nästan som att folk trodde att en restaurang ville att något sådant skulle hända under pandemin med alla restriktioner. För oss var det därför extra viktigt att kriga och komma tillbaka, vi hade ju helt nyanställd personal också. Inom 17 dagar hade vi fixat alla papper och tillstånd och slog upp verksamheten i ett tält. Så något bra kom det ur det, ändå. Nu är vi äntligen färdigrenoverade.

Idag är Restaurang Toppen bättre än någonsin och erbjuder vällagad mat och ett ovanligt bra dryckesutbud.

– Vi har faktiskt ett otroligt brett sortiment och erbjuder idag alltid 15 viner på glas. Det är mycket Europa, men även från Nya Världen.

Du hittar Toppen högst upp på Skalfjällstoppen i Vemdalsskalet. De har öppet när liftsystemet är öppet.

Läs mer om dryckestrender och nyheter