In English

Cono Surs hållbarhetsarbete

cono_sur_sustainability

Chilenska Cono Surs hållbarhetsarbete har gjort dem till en oerhört eftertraktad producent. Deras hållbara resa började faktiskt som en kvalitetsprofilering och de har idag 300 hektar ekologiskt certifierade vingårdar.

Cono Sur är idag Chiles näst största exporterande vinproducent. De började sin omställning från konventionell odling år 1998 och bedriver ekologisk odling sedan år 2000. Av deras totalt 1 915 hektar vingårdar är idag hela 300 hektar ekologiska, vilket alltså är 30 procent av deras mark. Samtliga vingårdar är under integrerad odling och de återskapar och bibehåller den biologiska mångfalden. Cono Sur har flera hållbarhetscertifieringar och de var bland annat den första vinproducenten i världen att certifieras Carbon Neutral.

Cono Surs Organicserie omfattar viner som är gjorda på ekologiskt odlade druvor, från vingårdar som är officiellt certifierade som ekologisk odling enligt BCS Oeko Garantie GMBH. Det innebär att de inte använder konstgödsel eller besprutar mot insekter, svampangrepp och andra farsoter som kan angripa odlingarna. De använder sig istället av bland annat kompost, insekter som eliminerar ohyra och Cono Surs egna gåsflockar som är förstklassiga insektsbekämpare.

PRODUKTCHEF GÖRAN KLINTBERG BERÄTTAR OM CONO SURS HÅLLBARHETSARBETE:


Hur jobbar Spring Wine & Spirits med hållbara vinproducenter?
Vi vill kunna erbjuda högkvalitativa och hållbart framställda viner. Dessutom är vi en del av Spendrups-familjen – det förpliktigar. Spendrups ligger långt fram inom hållbarhet och vi behöver hålla samma höga nivå. Slutligen, som importör har vi inte förutsättningar att följa upp och utveckla vinmakarna, utan vi väljer de som redan är bra och som blir bättre av egen kraft.


Varför är Cono Sur en spännande leverantör?
Det intressanta är att Cono Surs resa mot hållbarhet började med ambitionen att profilera sig inom kvalitet. Väldigt snart insåg de att absolut toppkvalitet kräver friska, välmående gårdar som kan ge de bästa druvorna år efter år. De satsar också på certifieringar och märkningar – det är det kanske effektivaste sättet att kommunicera sina ansträngningar till konsumenterna. Många producenter pratar gärna hållbarhet och tar fram ekoviner men när jag besöker Cono Sur så ser jag att de är i en klass för sig. Deras kärlek till druvorna och naturen går inte att ta miste på!


Vilket är ditt bästa tips till den som vill dricka riktigt bra vin utan att tära på miljön?
Miljöcertifiering ger konsumenten en försäkran om att producenten anstränger sig extra för att värna miljön. Vill man stödja det, så är det rätt val.

Läs mer om Cono Sur här och om hur vi på Spring Wine & Spirits jobbar med hållbarhet.

Viner från Cono Sur